Književni kutak

Zapiši

ZAPIŠI

Zapiši svoje zakletve, obećanja data drugima. Da znaš ako zaboraviš da nisi više čovjek kao prije.
Zapiši svoje grijehe, zapiši da ih samo dobra djela brišu, i smjerna dova očiju suznih.

Zapiši da jutro počinje ustankom protiv sna i lijenosti, korakom ka vodi čistećoj, ka molitvi, ka ćitabu nebeskom gdje ostavljaš zapis o sebi danas za svoje sutra.

Zapiši da voliš bijelo tamo gdje bijelo boja je najljepša, i crno tamo gdje crno je najljepše.
Zapiši sreću jutra u vunu magle umotana. Ovo vreteno dana tebi je dato, zavrti ga.

Poljubi trag čela svoga na sedždi svojoj i trag njen na čelu svome. Poljubi evlad u san zamotan, halal podaren da smiraj ti bude i majku budnu nad šoljom čaja.

Zapiši da voliš ovu sobu, ovaj plafon i pod na kom klečiš. Zapiši da voliš ova vrata i ovaj prag, ovaj prozor i ovaj pogled.

Zapiši da voliš ovu rijeku i zemlju kojom teče, njena brda i dolove, njene škripe i goleti, njene vjetrove i oblake.
Zapiši da voliš blagu ćehru svoga komšije, dedinu šutnju i nenin topli osmijeh. Da voliš zarudjelu travu na očevu mezaru, njegov šehadet i svoj put kojim si ga nastojao stići.

Ponesi prostirku duše na prozor jasnosti, istresi halove i ponose što za potku ti utkani nisu, izvadi miris iz desnog džepa i spusti ga na žilu kucavicu lijeve ruke.

Prisjeti se svog Resula, prisjeti se Grada znanja i krvavog dojenčeta na rukama tvog imama. Prisjeti se da ga ljubi dok mu suze život išću, prisjeti se golim mačem na dušmana da kidišu. Prisjeti se, primakni se, nek šehidi zamirišu.

Probudi se znakom jasnim prije nego s kućnih vrata kročiš u san dunjalučki, u varku vještu, u lov na sjene što bježe pred onim koji ih goni i dahću za vratom onom ko ih se kloni.

I gdje ti je spisak onih kojima si, u ime Boga, ljubav svoju poklonio. Znaš da si im dao dio srca i da ti je pazit na njih kao i na se.

Hajde, ustani, osmjeh na lice zadjeni u lijevo glavu zakreni i sam sebe imenom predaka zovni. Pa pogledaj desno i imenom potomaka se oslovi!

Dan u koji ćeš kročit i zemlja kojom ćeš hodit prostrana je i za osmjeh i za bol, i za dobro, i za zlo, izađi i zahvati prema ahu srca svog.

Ti znaš ko si, odakle si, gdje si i kome ideš!

IZVOR: BOJA SJEĆANJA
AUTOR: ESAD BAJIĆ
ZA AKOS.BA IZDVOJILA I PRIPREMILA: SAMRA H.

Povezani članci

Back to top button