Brak i porodica

Zanimljive ideje i aktivnosti za djecu i roditelje

Zabavimo se i učimo kod kuće

U ovome članku donosimo vam zanimljive prijedloge i ideje za aktivnosti uz pomoć kojih se možete zabaviti i naučiti nešto novo, no prije svega, evo nekoliko općenitih savjeta i podsjetnika:

Uzmite dio igračaka i pospremite ih.

To je i inače dobra strategija jer mnoga djeca upravo zbog prevelike količine igračaka teško odlučuju čime bi se igrala. S obzirom da to da nitko ne zna koliko će potrajati ova situacija, dobro je imati mogućnost u nekom trenutku izvaditi „novu“ igračku.

Trudite se zadržati rutinu.

Neka ona bude slična onoj na koju su djeca naviknula s rasporedom buđenja, spavanja, obroka i aktivnosti u otprilike jednako vrijeme svaki dan. Djeca vole predvidljivost jer im to daje osjećaj sigurnosti, a roditeljima olakšava dane koji se ponekad uz posao, kućne obveze i brigu o djeci mogu činiti dugima. Ako dan podijelite na više manjih dijelova bit će vam jednostavnije.

Djeca su naviknula napraviti nered kada se igraju i to je u redu, nemojte se ljutiti zbog toga.

Samo ih potaknite i podsjetite da nered moraju pospremiti, a igračke vratiti na njihovo mjesto kada završe.

Igračke se mogu upotrebljavati na više načina nego je to prvotno zamišljeno.

Primjer, autićima se možete igrati tako da ih „vozite“, ali možete ih i podijeliti po bojama, oprati ih u posudi s vodom ili umivaoniku, slagati kolone, igrati „nastavi niz“ ili „izbaci uljeza“ s autićima različitih boja itd.

Idite van!

Jako je važno provoditi vrijeme na svježem zraku čak i u ova neobična i stresna vremena. Zato idite van svaki dan ako je to moguće. Budite u svom dvorištu, na terasi ili se prošetajte vani. Važno je da to bude na mjestima na kojima nema mnogo ljudi. Istražite svoj kvart ili mjesto i pokušajte pronaći takva mjesta  te svakako poštuje zabranu odlaska na igrališta i sportske terene.

Skupljajte kamenčiće.

Kod kuće po njima možete slikati flomasterima, vodenim bojama ili temperama.

Loptajte se!

Zaigrajte nogomet ili košarku. Ako nemate koš, napravite ga od kante koja vam nije potrebna.

Crtajte uz pomoć kreda.

Igrajte lovice ili skrivača.

Ponesite dekicu. Užina može biti i vani.

Napravite čunjeve za kuglanje uz pomoć boca s vodom i pokušajte ih srušiti loptom.

Dio šetnje trčite. Penjite se na stabla. Hodajte po zidićima.

Budite glasni!

Iskoristite instrumente koje imate ili „napravite“ nove uz pomoć lonaca, poklopaca, plastične bočice napunjene rižom i sl.

Imitirajte glasanje različitih životinja.

Budite tihi!

Djeca (i vi) trebate i dijelove dana kada će biti tiho. To je vrijeme u kojemu punimo baterije i odmaramo.

Čitajte zajedno ili svako za sebe. Manja djeca koja još ne znaju samostalno čitati, mogu listati slikovnice.

Prije nego zajedno pročitate knjigu, možete s djetetom pogledati samo ilustracije i pokušati s osmisliti svoju priču.

Crtajte uz pomoć drvenih bojica, flomastera, pastela, vodenih boja, tempera.

Bojite, slažite slagalice ili kocke.

Složite kolonu autića – običnu, po bojama ili vrstama autića.

Složite drvene pločice iz igre Jenga ili iz domina u kolonu pa ih srušite. Možete od njih napraviti i toranj.

Napravite toranj od tako da iskoristite baš sve kockice koje imate. Neka bude što viši!

Uz pomoć kockica složite djetetu igru nastavi niz ili izbaci uljeza.

Isprintajte ili napravite sami radne listove ovisno o dobi djeteta. Ideje možete pronaći na mnogim internetskim stranicama, samo u pretragu upišite radni listovi za djecu.

Gibajte se!

Djeca većinu vremena provode u trčanju, skakanju i općenito gibanju. Zato im može biti teško ako to ne mogu raditi kod kuće. Evo nekih prijedloga koji će im pomoći da potroše energiju i zabave se!

Postavite jastuke, složene deke i slične predmete po stanu. Igrajte se da je ostatak stana rijeka ili vruća lava i da je sigurno jedino sigurno ići preko poslaganih jastuka.

Napravite kućicu ili šator uz pomoć deka i plahti. Djeca unutra mogu napraviti piknik, čitati knjige ili se odmarati.

Igrajte se uz pomoć baterijske lampe ili svjetla na mobitelu. Pitajte dijete može li skočiti u krug od svjetla. Može li dohvatiti svjetlo kada ga usmjerite malo više na zidu i sl.

Otkrijte što se sve može s vlastitim tijelom, primjerice, pitajte dijete može li stajati na jednoj nozi i provjerite koliko dugo, može li skakati na jednoj nozi, može li koljenom dotaknuti bradu, napraviti plank, sklek ili trbušnjake? Mlađoj djeci bit će zanimljivo vidjeti što sve mogu, a starija će poželjeti usavršiti svoje vještine.

Zaigrajte lov na boje!

Pitajte djecu mogu li pronaći tri plave stvari koje zatim trebaju vratiti na svoja mjesta, zatim zelenu i druge boje.

Budite zaposleni!

Djeca vole plastelin. Možete ga i napraviti sami po receptu koji se koristi u vrtićima (2 šolje brašna, 2 šolje vode, 1 šolja soli, 1 velika kašika ulja, 2 velike kašike limunske kiseline, par kapi eteričnog ulja i prehrambene boje po želji. Pomiješajte sve suhe sastojke. U posudu na laganoj vatri stavite vodu, ulje i eterično ulje. Zatim dodajte suhe sastojke i miješajte. Masa će postati jako ljepljiva, ali nastavite miješati. Kada postane homogena, ugasite vatru. Plastelin može ostati bijele boje, a ako želite da bude raznobojan, otkidajte komade od mase, dodajte prehrambenu boju i mijesite dok se dobro ne rasporedi. Plastelin čuvajte u plastičnoj kutiji.)

Ako imate više djece organizirajte tematske projektne dane. Primjerice, tema može Italija, dinosauri, sladoled ili bilo što drugo što ih zanima. Neka istraže što više zadanu temu, mogu koristiti enciklopedije i online izvore, a zatim neka naprave plakat. Mlađa djeca mogu raditi jednostavnije zadatke, primjer obojiti zastavu zemlje koja je tema ili nešto nacrtati. Pripremite zajedno i obrok u skladu s temom, ili neki desert!

Mnogi ovih dana pripremaju domaći hljeb kako bi rjeđe morali izlaziti iz svojih domova. Uključite i dijete. Objasnite im čemu služi kvasac i neka od komada tijesta napravi svoj mali hljeb.

Neka dijete uz vašu pomoć pripremi muffine, keksiće koje može izrezivati u različitim oblicima ili neki drugi jednostavan desert za cijelu porodici. Osim što će naučiti nešto novo i zaokupiti se nečim zanimljivim to će im pomoći i u građenju samopouzdanja.

Uključite ih!

Djeca vole pomagati u kućanskim poslovima. Tako se osjećaju važno i veliko!

Uključite djecu u pripremu obroka i postavljanje stola za cijelu porodicu.

Neka slažu čistu odjeću, posebno bi im moglo biti zanimljivo slaganje čarapa u loptice.

Zajedno usisajte stan.

Operite zajedno bicikl ili neka dijete samo opere neku svoju veću plastičnu igračku poput guralice, malog tobogana i slično.

Neka vam pomognu brisati prašinu ili prati stakla sa svojom krpicom.

Djeca mogu zalijevati biljke u stanu ili u vrtu.

Aktivnosti prilagodite dobi svog djeteta i ne zaboravite da ne morate biti uključeni u sve što dijete radi i da je važno poticati i samostalnu igru u skladu s razvojnom dobi djeteta.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button