Vijesti iz zemlje

“Zajedno za BiH“: Deset političkih subjekata definisalo principe zajedničkog nastupa za područje entiteta RS!

Danas je u Srebrenici deset političkih subjekata usaglasilo Principe zajedničkog djelovanja i nastupa na Općim izborima 2018 godine za područje entiteta RS.

Principe su potpisale Stranka demokratske akcije, Bosanskohercegovačka patriotska stranka, Stranka za BiH, Hrvatska demokratska zajednica 1990, Hrvatski blok BiH, Hrvatska stranka prava, HSP BiH, Posavska stranka, Pokret Odgovor, Bošnjački Pokret.

Na današnjem sastanku utvrđen je i zvanični naziv buduće koalicije „Zajedno za Bosnu i Hercegovinu“.

Programskim principima buduća koalicija „Zajedno za BiH“ je izrazila privrženost univerzalnim vrijednostima ljudskih prava i građanskih sloboda, na osnovnu kojih će voditi borbu za prava i interese povratnika – Bošnjaka i Hrvata, kao i svih drugih građana koji su uskraćeni za osnovna prava garantirana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Predstavnici deset političkih subjekata posjetili su danas i Memorijalni centar Potočari, gdje su položili cvijeće i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, te su naglasili da je temeljna ljudska i moralna zadaća progresivne politike u ovom dijelu BiH čuvanje istine o genocidu i ratnim zločinima, te zaštita prava i dostojanstva žrtava.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button