Kulinarstvo

Začini koje bi trebala imati svaka kuhinja

Daju ukus jelu i poboljšavaju naše zdravlje

Postoji nekoliko jako zdravih začina koje bismo trebali uvrstiti u svaku kuhinju. Oni imaju protuupalno djelovanje, potiču rad probave, ali i ubrzavaju metabolizam zbog čega su neizostavni dio svake prehrane. Nutricionisti ističu da je intenzivniji miris začina znak da je začin zdrav i dobar za naš organizam.

CRVENE ČILI PAPRIČICE

Ako ne volite ljuta jela, ipak pokušajte s upotrebom čili papričica. Osobito se preporučuju ako imate problema s bolovima jer djeluju protiv bolova i pridonose poboljšanju i izgradnji kompletnog imunološkog sustava.

ĐUMBIR

Đumbir je bogat vitaminom B i magnezijem, a ima vrlo specifičan okus. Idealan je saveznik za želučane probleme i poboljšavanje cjelokupnog probavnog sistema. Čaj od đumbira može smiriti mučninu i ublažiti simptome prehlade. Možete oguliti svježi korijen i naribati ga čak i u supe ili smoothie, te ga koristiti za pripremu jela od mrkve, povrća ili batata.

BOSILJAK

Sadrži antioksidativna i protuupalna svojstva, a sjajan je izvor željeza, magnezija i kalcija. Bosiljak možete posaditi i izvan sezone, u teglicu i uzgajati ga u vlastitoj kuhinji. On je jedan od glavnih začina u mediteranskoj kuhinji, a sjajno se uklapa i u varivima.

KOPAR

Djeluje antibakterijski, a odličan je u kombinaciji s umacima, salatama i ribljim jelima. Jača organizam u borbi protiv bolesti.

RUŽMARIN

Ružmarin se može dodati većini jela poput raznih supa, jela s piletinom, janjetinom, omleta. Daje specifičan, fini okus jelima, a sjajno se uklapa i uz ribu koja se peče na roštilju. Najčešće se jelima dodaje u grančici, pa se izvadi nakog kuhanja ili pečenja.

KORIJANDER

Korijander djeluje protuupalno i sadrži jaka antioksidativna svojstva, a može rasti kao samonikla biljka u vašem vrtu. Najbolje odgovara kada ga koristite za razne umake, ali njime možete začiniti i jela od mesa i uz mahunarke.

KIM

Kim slovi kao najstariji europski začin i vrlo je popularan kod spravljanja pekarskih proizvoda, kao dodatak pecivima i hljebu.

zena.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button