Moj vrt

Vrijeme je za sadnju kasnog kupusa

Optimalno je vrijeme za sadnju kasnog kupusa koji će se brati krajem oktobra i početkom novembra. Dobra presadnica treba imati 5 do 6 dobro razvijenih listova i da je visine oko 10 cm.

Kraj juna i prva polovica jula je pravo vrijeme za sadnju kasnog  kupusa.Optimalno vrijeme sadnje je od 20. juna do 20. jula. Kasni kupus dolazi na drugo mjesto u plodoredu i sadi se na mjesto kultura koje su završile svoj razvojni ciklus. Najbolji predusjevi za kasni kupus su grašak, koji obogaćuje zemljište dušikom, i žitarice.

Odabrati dobre presadnice

Za sadnju odabrati dobro razvijene presadnice. Dobar rasad ima 5 do 6 razvijenih listova, visine oko 10cm. Sadnice kasnog kupusa trebaju biti zdrave, bez simptoma bolesti i oštećenja od kukaca. Sve biljčice koje pokazuju znakove oštećenja, koje su slabe, zakržljale ne treba saditi.

Dan prije sadnje rasad kasnog kupusa treba biti dobro zaliven, jer će se na taj način smanjiti stres od sadnje na stalno mjesto. Sadnice ne treba zalijevati na dan sadnje, jer će to dovesti do krtosti i lomljenja sadnica.

Sadnja rasada kasnog kupusa

Za sadnju je najbolje odabrati parcelu ili gredicu na kojoj kupus i druge kupusnjače nisu sađene posljednje 4 godine. Najbolji predusjevi su mahunarke (grašak), tikve, žitarice.

Sadnja se obavlja u iskopane rupe dubine do 15cm u koje se dodaje gnojivo i zalije s 1l vode. Dobro je u iskopane rupe dodati kašikudrvenog pepela. Rasad kasnog kupusa se sadi dublje, do kotiledonih listića. Razmak sadnje ovisi od sorte, uslova uzgajanja. Razmak u redu je oko 50cm, a međuredni razmak oko 70cm. Kod sadnje dobro zagrnuti zemlju da se ostvari kontak zemlje i korijena. Nakon sadnje potrebno je dobro zaliti posađene biljke.

Neke biljke posađene pored kupusa zaštitit će kupus od napada štetnika i pojave bolesti. Paradajz, mahunarke, menta, kamilica, neven, kadifica, krastavac, blitva su dobre komšije koje treba saditi u blizini kupusa. Kopar će uticati na stvaranje boljeg okusa kupusa kada ga posadimo u blizini.

Ako je sunčeva svjetlost jaka i visoke temperature potrebno je posađene sadnice zasjeniti tijekom prvih nekoliko dana kako bi se lakše privikle na uslove.

Njega nakon sadnje

Ukorjenjivanje počinje nakon sadnje, a traje i do 15 dana. Zbog toga treba ostaviti određen broj sadnica za popunu praznih mjesta, da popunimo mjesta gdje se biljčice nisu primile.

Navodnjavanju posađenog kupusa posvetiti veliku pažnju, jer je kupus veliki potrošač vode. Svaka 2 do 3 dana potrebno je sadnice zaliti sa 2 do 3l vode. Ritam zalijevanja i količina ovise od vremenskih uslova. Poslije mjesec dana biljke kupusa su već razvile korijen u novoj zemlji i razvile se. Možemo zalijevati jednom ili dva puta tokom sedmice u količini od 10l/m².  Zalijevati rano tokom jutra ili navečer. Ako imamo sistem zalijevanja kap po kap vrijeme zalijevanja nije toliko bitno. Najosjetljivije faze u razvoju kupusa što se tiče potrebe za vodom su: sadnja na stalno mjesto, formiranje listova i formiranje glavice.

Za svoj razvoj kupus traži mnogo hranjiva i na to treba obratiti pažnju. On razvija veliku lisnu masu i zato kupusu odgovaraju mahunarke kao predusjevi, jer zbog fiksacije dušika ostavljaju dušik u zemljištu. Prva prihrana dijelom dušičnih gnojiva obavlja se već nakon sedam dana poslije sadnje. Druga prihrana se obavlja u fazi intenzivnog rasta lisne rozete.

Tokom razvoja kupus napadaju mnogi štetnici. Puževi nanose velike štete kupusu. Tlo oko kupusa se može posuti pepelom, razlomljenim ljuskama jaja.

Pepeo se može iskoristiti i za zaštitu kupusa od leptira kupusara. Potrebno je dvije šoljice drvenog pepela otopiti u 10l vode, dobro promiješati i procijediti. U procijeđenu otopinu dodati 1 kašiku tekućeg bio deterdženta.

Buhači su sitni insekti koji mogu pričiniti velike štete. Zaštitu kupusa od buhača možemo obaviti pripravkom od bijelog luka.

Tokom uzgoja redovno okopavati kupus ili malčirati. Kupus ne voli pokoricu i korov.

Berba kasnog kupusa je sukcesivna i traje od kraja oktobra do sredine novembra. Beru se tvrde i dobro formirane glavice. Glavice kupusa ne trebaju dugo stajati u polju, jer poslije kiša može doći do pucanja glavice.

agroklub.com

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button