Zdravlje

Za ljepši osmijeh: Koja hrana izbjeljuje zube?

Istraživanja su otkrila sa da je osmijeh jedna od prvih stvari koje ljudi najprije primijete kad nekog upoznaju, a stručnjaci za kozmetičku stomatologiju tvrde da vas lijepi, bijeli zubi i zdrave desne mogu pomladiti za 10 godina.

Kako bi imali lijepe i bijele zube, dobro je znati koju hrana vam u tome može pomoći, a koju treba izbjegavati, prenosi Nacional, piše MSN.
Jabuke, cvjetača, celer i mrkva su dobri za izbjeljivanje zubi jer djeluju poput četkice za zube. Ovo povrće je abrazivno, a stimulira i produkciju sline, koja spriječava stvaranje zubnog kamenca.

Kiselina iz naranče, ananasa i jagode također su dobre za izbjeljivanje zubi. Ova kiselina sadrži i enzime koji ubijaju bakterije od kojih trunu zubi i koje uzrokuju loš zadah. Ovo voće također povećava izlučivanje sline koja ispire hranu i koja ostavlja mrlje na zubima, poput kahve i soka.

Mliječni proizvodi poput mlijeka, jogurta i tvrdog sira sadrže laktoznu kiselinu koja štiti zube od truhljenja. Naučnici smatraju i da se proteini iz jogurta vežu za zube i tako sprečavaju uticaj štetnih kiselina koje stvaraju rupe na zubima. Mliječni proizvodi su bogati i kalcijem, koji učvršćuje kosti na kojima se nalaze zubi.

Pored toga, treba izbjegavati hranu od koje nastaju mrlje na zubima. Zub posmatran mikroskopom izgleda poput spužve, pun je sitnih rupica i šupljina zbog kojih nastaju mrlje od nekih vrsta hrane. Hrana od koje nastaju mrlje je čaj, kahva, sokovi, borovnice, soja sos i duhan.

Nakon konzumiranja ovakve hrane potrebno je samo sedam minuta da se započne uništavajući utjecaj na zube. Kako bi ovo spriječili iščetkajte zube nakon konzumacije ovakve hrane, isperite ih vodom ili žvačite žvakaće gume bez šećera.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button