Vijesti iz zemlje

Prije 31 godinu u Dobrovoljačkoj je odbranjeno Sarajevo

U ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjoj Dobrovoljačkoj u Sarajevu,na današnji dan 3. maja 1992. godine odvijali su se događaji presudni za odbranu grada i Bosne i Hercegovine.

Prije 31 godinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, prilikom povlačenja pripadnika Jugoslovanske narodne armije (JNA) iz kasarne na Bistriku, došlo je do sukoba s pripadnicima Teritorijalne odbrane RBiH i stradanja šest pripadnika JNA.

Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA.

Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, kojeg su zarobili pripadnici JNA dok se vraćao s mirovnih pregovora u Lisabonu.

U okršaju branilaca Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj, prema podacima Tužilaštva BiH, poginulo je sedam, a ranjeno 14 osoba. Uprkos tome, vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska svih godina ostale su ustrajne u tvrdnjama da su u Dobrovoljačkoj ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

General Milutin Kukanjac, bivši komandant 2. armijske oblasti JNA u intervjuu koji nikada nije objavljen na televiziji u RS-u, govoreći o 3. maju 1992. godine je istakao:

– Oni toliko izmišljaju. To su Srbi, znate. Mene ne bi čudilo da to naš neprijatelj radi. Činjenica je da je poginulo šest ljudi. Kažu mi da je poginulo 199 ljudi. Ja sam maltene toliko imao u koloni, to su strašne stvari, to je propaganda.

Dan ranije, 2. maja, mladi i neiskusni vojnici su osujetili napad agresora na Predsjedništvo BiH u jednoj od možda najvažnijih bitaka za BiH i spriječili podjelu Sarajeva na dva djela, što je zapravo bio prvobitni plan agresora.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za slučaj Dobrovoljačka i povelo proces protiv 10 osoba, iako je prije toga isto to tužilaštvo obustavilo istragu u ovom predmetu gdje se istraživalo 14 osoba, među kojima je bio i pokojni general Armije RBiH Jovan Divjak.(faktor.ba)

akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button