Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Za fabriku pomfrita u Srebrenici godišnje će trebati 15 000 t krompira i 60 000 koperanata

Za fabriku pomfrita u Srebrenici godišnje će trebati 15 000 t krompira i 60 000 koperanata

U srebreničkom prigradskom naselju Vidikovac privodi se kraju gradnja pogona površine od 4.300 kvadratnih metara, koja će s radom u dvije smjene davati godišnju proizvodnju od 7,5 tona pomfrita, piše Avaz.

Investitori ove fabrike, koja će u prvoj fazi zapošljavati 50 radnika, su kompanija “Global Trade Gida Sanay” iz Turske, “Total Trade Internacional” iz Srbije i privatnik Mirza Šahman iz BiH. Vlasnici većinskog kapitala su biznismeni iz Azerbejdžana.

– Ukupna investicija je 4,5 miliona eura, a trenutno nedostaje deset posto sredstava, koja će ovih dana biti osigurana bankarskim kreditom. Fabrika je zasnovana na japanskoj tehnologiji smrznutog pomfrita, a 70 posto proizvodnje plasirat će se na inozemno tržište – pojasnio nam je Osman Agić, tehnički direktor ove fabrike.

Za planiranu proizvodnju pomfrita u dvije smjene ovoj fabrici trebat će 15.000 tona krompira godišnje. Za osiguranje ovih količina sirovine neophodno je zasijati 500 hektara zemljišta. Krompir se u našoj zemlji uzgaja na površini od 41.000 hektara s godišnjim prinosom od 387.000 tona. Stoga će ova kompanija, pored 50 zaposlenih, angažirati i skoro 60.000 kooperanata.

Nakon montiranja kineske opreme, trenutno se radi na vanjskom uređivanju ove fabrike i gradnji pratećih objekata. Da bi podstakla zadruge, kompani je i pojedince da proizvode krompir odgovarajućeg kvaliteta, “Srebreničanka” je poduzela ozbiljne korake na osiguranju adekvatnog sadnog materijala kako bi obezbijedila odgovarajuće količine sirovine za pomfrit. Osnovan je Centar za krompir na Sokocu, a postignuta je saradnja i sa Poljoprivrednim institutom iz BanjeLuke.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top