Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Wikipedija: Historija koju pišu administratori

Wikipedija: Historija koju pišu administratori

Pristrasni članci ne objavljuju se samo na Wikipedijama zemalja u regiji, već i na popularnoj engleskoj verziji, smatraju stručnjaci [EPA]

Slučaj hrvatske Wikipedije pokrenuo je pitanje o utjecaju anonimnih administratora koji imaju kontrolu nad sadržajem najpoznatije internetske enciklopedije.

Piše: Vedrana Maglajlija

Facebook grupa Razotkrivanje sramotne hr. wikipedije prije dvije sedmice pokrenula je internetsku i medijsku kampanju protiv pojedinih istorijskih članaka na hrvatskoj inačici najpoznatije virtualne enciklopedije, optužujući administratore za ideološku obojenost, reviziju istorije i korištenje pristrasnih izvora.

Kao primjer su navedeni mnogobrojni članci – o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, antifašizmu, Jasenovcu, ličnostima kao što su Jure Francetić i Ante Pavelić. Pokretači Facebook grupe koji su izazvali pravi mali virtualni rat poručili su da je razlog za to “tiranija admina koji hrvatsku wikipediju drže u šakama”.

U žestoku polemiku uključio se i hrvatski ministar obrazovanja Željko Jovanović pozvavši učenike da prepoznaju “falsificirane povijesne činjenice i obrate posebnu pažnju na relevantnost izvora na hr.wikipediji”.

Sukob oko sadržaja ‘nacionalnih’ wikipedija, pogotovo članaka koji govore o događajima i ličnostima koje se tiču istorija zemalja u regiji, nije nešto što se dešava samo u Hrvatskoj.

Prije više od tri godine, beogradski novinar Damjan Pavlica, koji je bio saradnik sr.wikipedije, na portalu Peščanik optužio je administratore za opstrukciju, uvrede i brisanje članaka koji govore o “bolnim temama novije srpske istorije”.

S obzirom da tekstovi nisu autorizovani niti postoji vidljivo uredništvo, niko se ne može pozvati na odgovornost

“Mnogi misle da na Wikipediji može da piše ko šta hoće, što je samo donekle tačno. Na ovoj enciklopediji otvorenog sadržaja svako može da piše šta hoće, ali od napisanog ostaje samo ono što prođe kontrolu administratora”, napisao je tada Pavlica.

Znanje i pismenost administratora

Uloga i nadležnosti administratora najčešća je meta kritika kada se govori o konceptu besplatne, neprofitne enciklopedije koju može da piše bilo ko – od tinejdžera do profesora.

Postavlja se pitanje koliki je zaista njihov utjecaj u kreiranju riznice znanja za kojom se često prvo poteže u potrazi za informacijama…

 

Tekst u cjelosti možete pročitati na portalu AJB:

Historija koju pišu administratori

Akos.bA

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top