Islamske teme

Vrijednost i ljepota noći kaderske

Ovo je najvrednija i najodabranija noć uopće. To je noć kontakta Neba sa Zemljom. To je događaj kakav Zemlja nije doživjela. Ništa se ne može porediti s ovom noći u smislu veličine, značaja i utjecaja na život čovječanstva.

Noć Kadr znači Noć određivanja i planiranja, a može značiti i vrijednost i položaj. Oba značenja su u suglasju s velikim kosmičkim događajem koji će promijeniti svijet, njegove vrijednosti i kriterije, težnje i aspiracije.

To je veličanstvena noć koju je Allah odabrao da bude početak objavljivanja Kur’ana koji će svoje svjetlo snažno emanirati na ljudsku svijest i kompletan čovjekov život.
Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: “Ko posti ramazan, vjerujući da mu je to dužnost i računajući da će za to biti nagrađen, biće mu oprošteni ranije učinjeni grijesi, a ko provede Noć kadersku u ibadetu, vjerujući da mu je to dužnost i nadajući se samo Allahovoj nagradi, biće mu oprošteni grijesi koje je ranije počinio!” (Buhari i Muslim)

Citirani hadis dovoljno govori o vrijednosti ove noći. Kada čak ne bi bilo, kroz Kur’an i sunnet, drugih podsticaja na povećani ibadet, dovoljan bi bio samo ovaj hadis. Zapravo, povećani ibadet u ovoj noći trebalo bi da bude oživljavanje veličanstvenih značenja koja u sebi sadrži ova noć. Islamski program u odgoju, kako primjećuje Sejjid Kutb, veže ibadet i vjeru u svijesti i on ibadet čini mehanizmom za oživljavanje ovih istina, njihovo razjašnjenje i učvršćenje u živoj slici koja prožima osjećanja ne zadržavajući se samo u okvirima mišljenja. 

 

Dr. Šefik Kurdić

Akos.bA

Povezani članci

Back to top button