U Fokusu

Tariq Ramadan: Vjernik planira i čini što može, ali je oslonac na Allaha ključ uspjeha!

Vjernik planira i čini sve što može, ali na koncu oslanjanje na Allaha dž.š. je ključ svakog uspjeha, kaže u 23. dijelu Ramazanskih hronika dr. Tarik Ramadan. 

– Kao i svi poslanici prije njega i Muhamed a.s. je bio izložen iskušenjima, ali se kao i oni, držao principa i nije nikada izgubio pravac i pravi put u svom životu. Jedna od teških odluka i važnih  događaja u njegovom životu je napuštanje Mekke kada više nije bilo izgleda i mogućnosti da se svi napadi i mučenja muslimana zaustave – kaže dr. Ramadan.

Prema njegovim riječima, taj put, Hidžra, je strateški planiran skoro dvije godine. Muhammed a.s. je i jednog od nemuslimanskih poglavara pitao je za pomoć u napuštanju grada, što govori o tome da je Muhammed a.s. uvažavao kompetencije i sposobnost drugih bez obzira na to kojoj vjeri pripadao.

– To moramo prepoznati i uvažiti kao muslimani današnjice, jer ne možemo samo raditi u okviru svojih zajednica, bez saradnje sa drugima. To je bio i put Poslanika a.s., koji je bio otvoren prema drugima i znao kako rješavati probleme – dodaje.

Prilikom napuštanja Mekke i odlaska u Medinnu, neprijatelji su pratili Poslanika a.s., a on i njegov prijatelj Ebu Bekr su se sakrili u jednu pećinu na čijem ulazu je za kratko vrijeme pauk ispleo svoju mrežu. Kada su vidjeli paukovu mrežu na ulazu u pećinu progonitelji su pomislili da u njoj nema nikoga, a Muhammed a.s. i njegov prijatelj su bili spašeni.

– Ebu Bekr je bio uplašen, a Poslanik a.s. ga je tješio riječima: “Ne budi uplašen i tužan! Šta misliš o dvojici, a treći s njima je Allah s.v.t“ Dakle, Poslanik a.s. je sve planirao, dao sve od sebe da uspije, a na kraju ga je od neprijatelja zaštitila paukova mreža. Poruka koju ovdje želim istaći je da ma kakve bile naše sposobnosti moramo se osloniti na Allaha s.v.t. i znati da je sa Njim sve moguće – ističe dr. Ramadan!

To je način, navodi on, kako da izbjegnemo aroganciju i oholost i shvatimo osnovno značenje našeg puta.

– Dok postimo i molimo Allaha dž. Š. da nam pomogne, da nas pročisti i upotpuni, da nas približi sebi, moramo shvatiti da trebamo uraditi sve što je u našoj moći da uspijemo, ali na kraju upjeh dolazi samo od Allaha  Jednog i Jedinog. Tako je radio i planirao Poslanik a.s., oslanjao se samo na Allaha i bio zaštićen – zaključuje dr. Ramadan i kaže: ne zaboravite reći onima koje volite da ih volite!

 

nap.ba

Povezani članci

Back to top button