Kulinarstvo

Volimo kus kus: jednostavni i ukusni recepti

Kus kus je tradicionalno jelo podrijetlom iz sjeverne Afrike, a sve je popularnije i na našim stolovima. I s razlogom, jer veoma lako upija arome druge hrane i brzo se priprema. Ova sitna okruglasta tjestenina, dobiva se od brašna od durum pšenice (semolina), isto kao i većina druge tjestenine kao što su špageti, no umjesto miješanja semoline s vodom i/ili jajem u tijelo, kus kus se dobiva trljanjem semoline među navlaženim rukama sve dok brašno ne upije tek toliko vode da se pretvori u sitna zrnca kus kusa. Iako postoji tradicionalni kus kus koji se priprema dugotrajnim namakanjem i kuhanjem na paru, u našim dućanima je prisutna instant verzija koju je dovoljno preliti kipućom vodom i ostaviti da kratko odstoji.

Priprema kus kusa

  • Koristite pravi omjer vode i kus kusa – Najveća greška koju ljudi rade je ta da stave, u pravilu, previše vode pa se kus kus pretvori u kašu – što je potpuno krivo. U pravilu prava mjera je 1 šoljica vode naprema 2/3 šoljice kus kusa. Ili šoljica kus kusa i 1,25 šoljica vode.
  • Kus kus dodajte u kipuću vodu – kao što sam rekla kod nas se može nabaviti instant kus kus koji je gotov već za 5 minuta. Samo ga usipajte ili prelijte sa zasoljenom kipućom vodom (i po želji malo ulja ili maslaca), poklopite i ostavite da stoji 5 minuta.
  • Nemojte ga predugo namakati – Kus kusu ne treba mnogo da omekša. Pet minuta je dovoljno. I poklopite ga kako biste “uhvatili” paru od vrele vode.
  • Nemojte ga zaboraviti “razrahliti” – Ako kus kus ostavite kakav je nakon namakanja u posudi – on će se slijepiti. Zato ga nakon što prođe tih pet minuta lagano promiješajte vilicom i “razbijte” veće grudice.
  • Odaberite pravi kus kus – iz našeg, iskustva nije svaki kupovni kus kus dobar. Tako neki imaju više oblik kristalića i ne ispadnu kao originalni kus kus.
  • Kus kus s mrkvom, špinatom i pistacijama

    Sastojci (za 6 porcija):
    1 šoljica kus kusa – skuhati prema uputama gore
    1 naribane mrkve srednje veličine
    3 šoljica mladog špinata
    1/$ šoljicae prženih pistacija
    1 kašika maslinovog ulja
    po potrebi so i biber

    Priprema:
    Dok je kus kus još topao u njega umiješajte mrkve, špinat, pistacije, maslinovo ulje i po potrebi so i biber.

    Kus kus s crvenim grahom, avokadom i mladim lukom

    Sastojci (za 6 porcija):
    1 šoljica kus kusa – skuhati prema uputama gore
    1 velika konzerva crvenog graha (500 g)
    1 avokado nasjeckan na kockice
    3 mlada luka, nasjeckana
    2 kašike soka od limete
    1 kašika maslinovog ulja
    po potrebi so i biber

    Priprema:
    Ostavite kus kus da se hladi (nemojte ga zaboraviti razrahliti vilicom). Zatim u njega umiješajte grah, avokado, mladi luk, sok od limete, ulje .

    Salata od kus kusa s grožđem i feta sirom

    Sastojci (za 2 – 3 porcije):
    1/2 šoljica kus kusa – skuhati prema uputama gore
    1/4 šoljicanasjeckanih prženih oraha
    1/4 šoljica namrvljenog feta sira
    1/2 šoljica grožđa – prerezanog napola
    2 kašike maslinovog ulja
    2 kašike soka od limuna
    po želji so i biber

    Priprema:
    Razrahlite kuskus vilicom u umiješajte orahe, feta sir, grožđe, maslinovo ulje, sok od limuna.

  • Paprike punjene kus kusom

    Sastojci (za 4 osobe):
    4 paprike (crvene ili žute)
    300 grama mljevenog mesa (po želji – junetina, puretina…)
    1/2 šoljica kus kusa – skuhati prema uputama gore
    3 mlada luka, nasjeckana
    1 šoljica namrvljenog feta sira
    1/2 šoljica nasjeckanih suhih marelica
    malo ulja (za popržiti meso)

    Priprema:
    Stavite pećnicu grijati na 200° C. Na malo ulja popržite mljeveno meso, tek toliko da porumeni. Pripremite kus kus. Pomiješajte mljeveno meso, kus kus, nasjeckani mladi luk, feta sir i marelice. Probajte smjesu te po potrebi dodajte malo soli (pazite zbog fete koja je slana) i bibera. Paprikama odrežite vrh, kod stabljike, izvadite koštice i zatim ih napunite smjesom. Paprite stavite peći u pećnicu na 45 do 50 minuta.

    Sve u jednoj tavi – kus kus s piletinom

    Sastojci (za 4 osobe):
    1 kašika maslinovog ulja
    1 nasjeckani crveni luk
    200 g nasjeckanih pilećih prsa
    mali komadić svježeg korijena đumbira
    10 sušenih marelica, nasjeckanih
    mala konzerva slanutka, opranog i ocijeđenog
    250 grama kus kusa (nekuhanog)
    300 ml vrućeg pilećeg temeljca
    pola kašikice curry praška (ili više po želji)
    malo čili papričice u prahu
    po želji, nasjeckani svježi korijandar

    Priprema:
    Na maslinovom ulju u velikoj tavi ili woku malo popržite luk. Dodajte piletinu i pirjajte desetak minuta. Naribajte unutra đumbir i popržite još 2 do 3 minute. U tavu dodajte marelice, slanutak i kus kus, te zatim prelijte vrelim pilećim temeljcem i jednom promiješajte. Tavu pokrijte poklopcem ili dobro zatvorite aluminijskom folijom, ostavite na vatri jednu minutu, a zatim maknite s vatre i ostavite poklopljeno još pet minuta. Vilicom razrahlite kus kus i posipajte korijandrom.

    https://zena.rtl.hr

Povezani članci