DijasporaSportske novosti

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Zagreba: Razočarani smo skandiranjem Džananu Musi

Povodom prekida košarkaške utakmice polufinala Kupa Krešimira Ćosića između Cedevite i Zadra, odigrane 17. februara 2017. godine u Šibeniku, u 33. minuti zbog skandiranja uvredljivih poruka igraču bošnjačke nacionalnosti Džananu Musi, igraču KK Cedevita i reprezentativcu BiH, oglasili su se iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Duboko smo razočarani i zabrinuti zbog neprimjerenog skandiranja dijela navijača, poticanja govora mržnje i u više navrata aludiranja na pripadnost određenoj vjerskoj i nacionalnoj grupi“, kažu iz VBNM, te dodaju:

“Pripadnici bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj dali su velik doprinos u društvenom, kulturnom, znanstvenom, političkom, privrednom i sportskom životu, a posebno je važno sudjelovanje Bošnjaka branitelja u stvaranju samostalne i demokratske države Hrvatske. Stoga ovim putem pozivamo nadležne institucije da kroz pozitivne zakone Republike Hrvatske štite temeljna ljudska prava i slobode a učesnike jučerašnjih nemilih događaja najoštrije osude.“

Zbog neprimjerenog skandiranja sudija Srđan Dožai prekinuo je utakmicu kako bi policija ispraznila dio tribine na kojem su bili smješteni navijači Zadra. Susret je završen pobjedom Cedevite rezultatom 92:73 i u današnjem finalu će se sastati sa gradskim rivalom Cibonom.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button