Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Velika Britanija izdaje prve islamske obveznice – sukuk

Velika Britanija izdaje prve islamske obveznice – sukuk

Velika Britanija izdati će svoje prve sukuk, islamske obveznice u vrijednosti 200 miliona funti, čime će postati prva zapadna zemlja koja je to učinila, javlja Reuters. 
Britanske islamske obveznice bit će izdane kroz nekoliko sljedećih sedmica, ovisno o uvjetima na tržištu, objavili su iz britanskog ministarstva finansija. Glavna banka aranžer je HSBC, a u sindikatu su i katarska Barwa Bank, malezijska CIMB, National bank of Abu Dhabi i Standard Chartered banka. 
Roadshow će započeti sljedeće sedmice u Džedi i Kuala Lumpuru, a zatim ide u Rijad, Dubai, Dohu i Abu Dhabi, a završit će u Londonu 20. juna. 
Ovo je izdanje sukuk obveznica ustvari otvaranje premijera Davida Camerona islamskom bankarstvu, jer londonski City žele učiniti novim centrom islamskog bankarstva. 
Obveznice će koristiti ijara strukturu, program prodaje i ponovnog uzimanja u najam usklađen sa šerijatom. 
U ijara sukuk aranžmanu, kompanije iznajmljuje opremu, zgrade ili druge pogone klijentu za dogovorenu cijenu najma, što je popularno i među korporativnim i među nacionalnim izdavateljima. 
Britanija ima šest islamskih banaka i više od 20 institucija koje nude financijske usluge u skladu sa šerijatom, kao što je zabrana kamate i kockanja, a britanska sukuk obveznica trebala bi britanskim islamskim bankama pomoći u upravljanju njihovim potrebama za kratkoročnom likvidnošću.

 

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top