U Fokusu

Dubai: U toku izgradnja prvog svjetskog parka na temu Kur’ana!

U Dubaiju su u toku radovi na izgradnji prvog svjetskog parka u kojem će mjesto naći sve biljke spomenute u Kur’anu! Park Časnog Kur’ana se prostire na preko 64 hektara površine te obuhvata 13 velikih vrtova.

Kompleks će uključivati i igrališta za djecu, vanjsko pozorište, fontane, ‘Umra’ područje, pustinjski vrt, oazu s palmama, jezero, staze za trčanje, šetanje i biciklističke staze, te 100m dug tunel u kojem će biti smješteni zasloni koji će prikazivati priče i čuda iz Kur’ana. Veliki staklenik će biti boravište 15 biljnih vrsta koje zahtijevaju posebnu brigu i klimatske uvjete.

Projekt tematskog parka je vrijedan oko 7,3 miliona dolara (26 miliona dirhema), a za cilj ima edukaciju javnosti o Kur’anu, njegovim čudima i porukama, a sve uz pratnju audio i vizuelnih efekata.

“Park Časnog Kur’ana je jedan od najprestižnijih projekata našeg civilnog društva. Ljudi iz čitavog svijeta, ne samo iz UAE-a jedva čekaju da ga posjete“, rekao je Hussein Nasser Lutah, generalni direktor Općine Dubai. „Park je posebno dizajniran u skladu s islamskim pogledom na svijet kako bi predstavio čuda iz Kur’ana kroz niz iznenađenja za posjetioce.“

Preko 50 biljnih vrsta spomenuto je u Kur’anu. Organizatori su ih uspjeli skupiti 51, dok im nedostaju samo tri.

“U Kur’anu su spomenute 54 biljke koje uključuju smokve, nar, masline, kukuruz, praziluk, češnjak, luk, leće, ječam, pšenicu, đumbir, bundevu, lubenicu, tamarind, cedar, banane, krastavce, i bosiljak“, kaže Muhammed Nur Mešrum, direktor Odjela za opće projekte u Općini Dubai.

U martu je posađena prva biljna vrsta, i to 30 stabala blagoslovljene masline.

Otvor parka planiran je u septembru 2015. godine.

 

Izvor: The National 

Prevod: Nedim Botić

Akos.bA

Povezani članci

Back to top button