fbpx
Ekonomija

Većim izvozom mlijeka i mliječnih proizvoda u EU do novih radnih mjesta

Ured za veterinarstvo BiH uz podršku USAID/Sweden FARMA II danas su u Privrednoj komori Kantona Sarajevo organizovali trening u sklopu programa “Obuka za sektor mljekarstva o zahtjevima za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda“. Fokus treninga usmjeren je na rad sa službenim i ovlaštenim veterinarima, veterinarskim inspektorima, releveantnim službenicima Ministarstva poljoprivrede i drugih predstavnika institucija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bill Mays, šef USAID/Sweden FARMA II, istakao je da je cilj projekta da se poveća izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, što će dovesti do povećanja prihoda i novih radnih mjesta.

“Krajem 2018. godine izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatsku iznosio je oko 25 posto koji je zabilježen u 2012. prije nego što je ta zemlja pristupila Evropskoj uniji. USAID i Vlada Švedske preko projekta FARMA II sarađuju sa privatnim i javnim sektorom kako bi se ova brojka što prije povećala. U tu svrhu smo unajmili konsultante iz EU, koji će pomoći institucijama i kompanijama u ovom procesu“, kazao je Mays i dodao:

“Kada je BiH dobila dozvolu za dalju liberalizaciju izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, kada je proširena lista proizvoda koji e mogu izvoziti, USAD i Vlada Švedske preko projekta FARMA II nastavili su da podržavaju privatni i javni sektor. Zajednički rade na povećanju izvoza u EU uz očekivanja da će to dovesti do povećanja prihoda i novih radnih mjesta.“

Pavo Radić, zamjenik direktora Ureda za veterinarstvo BiH, kazao je da je danas počela treća generacija projekta, koji se finansira uz podršku USAID i Vlade Švedske. Prema njegovim riječima, ranijim projektima se pomoglo sektoru mljekarstva i pčelarstva.

“Cilj projekta je da liberaliziramo EU legislativu, da je prilagodimo, da upoznamo naše službenike, da upoznamo privatni sektor i da nesmetano možemo izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u svim njegovim segemntima. Prvotno je bilo 2016. godine, kada smo dobili odobrenje za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, bili smo odobreni po regulativi Evropske komisije 605/2010 po koloni C. Međutim, 2018. uz rad Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ureda za veterinarstvo, svih relevantnih institucija, kao i sektora prerađivača i proizvođača mlijeka, dobili smo da možemo izvoziti, i stavljenim smo u uredbu u kolonu A i B“, rekao je Radić i nastavio:

“Sada je naš zadatak da se upoznaju sa tom uredbom veterinarski inspektori i službenici, kako bi mogli napraviti plan slućbenih kontrola, kao i privatni sektor i da se upozna šira javnost.“

Radić je objasnio da kolona C znači da je BiH dobila dozvolu da izvozi UHT mlijeko, koje je prošlo najstrožiji oblik obrade, odnosno sterilizaciju i pasterizaciju. Kada se radi o kolonama A i B, veli Radić, riječ je o mlijeku koje je prošlo niži tretman obrade, a to bh. proizvođačima i prerađivačima mlijeka omogućava da sa manje utroška energije dobijaju proizvod, koji mogu izvoziti u EU.

BiH je 2016. godine, kada joj je odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, imala četiri objekta koji zadovoljavaju evropske standarde i iz kojih je bio moguć izvoz. U međuvremenu Ured za veterinarstvo je dodavao i druge objekte, koji su ispunjavali kriterije, tako da BiH u ovom trenutku ima 11 objekata koji mogu izvoziti u EU.

U naredna dva mjeseca USAID/Sweden FARMA II projekat će u saradnji sa institucijama i lokalnim partnerima organizovati niz predavanja i treninga za privatni i javni sektor, koji će osigurati potpunu spremnost za novi iskorak, a to je proces certificiranja mlijeka i mliječnih proizvoda namijenjenih izvozu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button