Zdravlje

Važan za živce: Sedam znakova da vašem tijelu nedostaje vitamin B12

Za razliku od vitamina D, koji naše tijelo može samo proizvesti, vitamin B12 dolazi samo iz vanjskih izvora. Riječ je o esencijalnom hranjivom elementu koje tijelo koristi za proizvodnju crvenih krvnih stanica, DNK-a i živaca. Za razliku od većine vitamina, B12 se u biljkama može pronaći u vrlo malim količinama.

Zbog toga su vegani i vegetarijanci najpodložniji manjku vitamina B12 u organizmu. Jedno rješenje je konzumacija pojačanih proizvoda, poput obogaćenog sojina mlijeka ili onog od orašastih plodova.

Vitamina B12 zapravo ne trebamo puno, štoviše, dnevne potrebe su najniže od svih vitamina B skupine. Većini odraslih treba samo 2,4 mikrograma dnevno, no vrlo je važan za mnoge tjelesne funkcije, a njegov nedostatak može uzrokovati ozbiljne probleme sa zdravljem.

Nekim namirnicama dodaje se vitamin B12 kako bi se povećala njihova korist za zdravlje, no hrana koja prirodno sadrži velike količine vitamina B12 su mliječni proizvodi, jaja, riba, perad, obogaćene žitarice, govedina, školjke i hranjivi kvasac. Između ostalog, vitamin B12 pomaže u borbi protiv raka, srčanih bolesti i demencije.

Omaglica je također znak da ne dobivate dovoljno vitamina B12

Sedam znakova koji upućuje na nedostatak vitamina B12:

  1. Umor

Stalno ste umorni? Vitamin B12 važan je za stvaranje aerobne energije u tijelu. Kada tog vitamina nema dovoljno, tijelo ne dobiva dovoljno kisika i energije koju treba. Omaglica je također znak da ne dobivate dovoljno vitamina B12.

  1. Trnci i utrnulost

Gubitak osjeta u rukama i stopalima koji prati osjećaj trnaca poput uboda iglica može biti znak nedostatka vitamina B12. Obratite se liječniku za krvne pretrage kako bi se utvrdio uzrok.

  1. Bol u zglobovima

Jaka bol u zglobovima koja nije posljedica ozljede ili kronične upale, poput artritisa, može biti znak za uzbunu. Sporiji refleksi također su jedan od simptoma kod pacijenata s nedostatkom vitamina B12.

  1. Ubrzani otkucaji srca ili disanje

Plitko disanje, lupanje srca i ubrzani rad srca također mogu biti povezani s nedostatkom vitamina B12. Ako vas muči nešto od toga, obavezno otiđite kod liječnika.

  1. Slabost

Kod ozbiljnog nedostatka vitamina B12 mogu se pojaviti i simptomi poput potpune slabosti koja otežava i samo hodanje. Osim slabosti mišića, problemi s ravnotežom i posrtanje mogli bi ukazivati na problem.

  1. Žutica

Žutilo kože i bjeloočnica tipičan je simptom žutice što može ukazivati na neke ozbiljne zdravstvene probleme.

  1. Natečeni jezik

Neki pacijenti s nedostatkom vitamina B12 mogu imati i upalu jezika. Drugi znakovi povezani s usnom šupljinom uključuju glatki jezik te smanjeni osjet okusa.( zadovoljna.dnevnik.hr)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button