Književni kutak

Ljubav je nafaka – što je tvoje, doći će!

Davno je rečeno:

-Ljubav je nafaka; što je tvoje, doći će! – U vrijeme kada je prava, istinska, iskrena i vjerna ljubav rijetkost, pojavi se neko rijedak, kao  djetelina sa čet’ri lista, i u životu tebi sve blista. Ne vjeruju ljudi u ljubav, nekako je izgubljena i nije interesantna onima koji žele više, pa ostavljaju dušu i srce po strani i prolaznosti hrle.
Doći će neko ko će ti reći:
– Uredu, imaš dobro auto, al’ nikada me nisi sa osmijehom provozao! – Šta ćeš  tada reći?
– Imaš lijepu vikendicu, ali nismo sretni kada odemo tamo, samo izgledamo sretni!
Počeo sam voljeti godine, nema veze što prolaze. Hvala im! Dvadeset i neka ide,  oči su drugačije, zaista imaju drugačiji pogled na sve. Prije su željele sve što je njima lijepo, kasnije su shvatile da je fizički lijepo, duševno slijepo. Željele su sve što je moderno, atraktivno, što je u trendu. Ustvari, duša je tu slabila, kao što  cvijeće vene bez vode, tako i duša bez ljubavi.
Bilo ih je mnogo, čak i previše za godine. Sve su bile lekcija, sve su ostale samo sjećanje kada ih vidiš ili na društvenim mrežama objave lajkaš. Nijedna nije u tišini misli okupirala, zašto? Često sam se to pitao, nijedna nije naumpala!
U crnoj noći, kada san napravio pauzu, nijedna da glavom prođe, srce takne i dušu ugrije! Bilo je velikih susreta, sastanaka, izlazaka, slikanja i izleta. Bilo je velikih riječi, ustvari i one su u ovom vremenu izgubile težinu.
Čitam, gledam i pišem o velikim ljubavima. Zar su sve one završile nekada, kada se voljelo srcem i poklanjalo pažnjom. Većini momaka i djevojka je nezgodno ući u bilo kakvu vezu, jer ne mogu pokriti troškove te veze. Česti
vikendi, večere, skupi automobili, pokloni, uništili su mnoge veze. Serije i insistem života je doveo do toga, da se samo bogati vole. Tako ispada.
Pa, bogatašu, bolan, da vidiš Halama kako je Nađi išao preko sedam sela pješke.  Da je vidi na tren samo, pješačio bi satima, a ti? Da li bi to učinio? Mrsko vam nekada preko telefona sat pričati, a zamisli tek da nema vaših ljubavi skupihautomobila.
Odvikao se od toga, nekada bi izašao sa ponekom, nekada – jer mislio sam da ne postoji ona kakvu želim. I tako, jedna od tih noći, kada mi je knjiga pravila društvo, javila se…
Piše: Semir Krnjić
Akos.ba

Povezani članci

Back to top button