Kulinarstvo

Varivo od leće – dva ukusna recepta za pripremu

Varivo od leće stoga je izrazito popularno zbog brzine pripreme. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za pripremu ove nutritivno bogate namirnice.

Postoji nekoliko vrsta leće poput crvene, smeđe, zelene, žute pa čak i crne. Bilo koja vrsta poželjna je kao dodatak raznim jelima ili sama glavni sastojak u varivima. Poput graha, leća je bogata proteinima, vlaknima i željezom uz neznatan udio masnoća.

Slijedi recept za varivo od leće kako biste dodatno pojačali prehranu zdravim namirnicama i unijeli raznolikost u pripremu uobičajenih variva.

Svako varivo uključuje pripremu zaprške koja pomaže zgusnuti varivo i dati mu kremastu teksturu. Nju možemo lako pripremiti tako da na ulju dinstamo luk ili bijeli luk dok ne požuti, dodamo nekoliko kašika oštrog brašna i crvenu papriku te polagano dodajemo vodu kako bi se sve umutilo i počelo zgušnjavati.

Varivo od leće i leblebija

250 g leće

200-250 g leblebija

1 luk, 4-5 mrkvi, 1-2 čehna bijelog luka

Začini: so, biber, vegeta i crvena paprika

Leblebije i leću potrebno je namakati tokom noći u odvojenim posudama, s dvostruko više vode. Prije kuhanja ih ocijedimo i dobro isperemo.

Prvi korak je očistiti mrkvu i luk te ih nasjeckati na kockice, a zatim mrkvu dinstati na ulju dok ne omekša. Tada dodajemo luk i miješamo dok on ne požuti.

Sljedeći korak je dodavanje leblebija  i leće te sve prelijemo vodom dok sastojci nisu pokriveni s 2 cm vode iznad. Dodajte so i poklopite na 30 minuta kako bi se sve ukuhalo.

U međuvremenu napravimo zapršku na luku po prethodnim uputama, dodamo je varivu uz željene začine i sve kuhamo još 10-15 minuta.

https://www.krenizdravo.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button