Kolumne i intervjui

Vahid Halilhodžić: “Život je mješavina razočarenja i oduševljenja”

Bosanskohercegovački nogometni stručnjak Vahid Halilhodžić ovih se dana odmara u svom drugom domu – Francuskoj. Vremena za pravi odmor još nema, jer ga čekaju obaveze oko reprezentacije Alžira s kojom je izborio plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu naredne godine

 

“Bosanska vještica”. Ovako su Francuzi svojevremeno zvali našeg proslavljenog stručnjaka Vahida Halilhodžića u Francuskoj. Francuzi ga vole na poseban način. Već nekoliko godina nema ga u francuskom prvenstvu, a o njemu i dalje pričaju s istim žarom, kao i u periodu dok je vodio neke od najvećih francuskih klubova. O njemu ne pričaju samo Francuzi. S istim elanom o njemu govore i predstavnici brojnih klubova koje je vodio, stanovnici Obale Slonovače, a odnedavno i Alžirci.

Harizmatični Mostarac ove je godine s reprezentacijom Alžira uspio izboriti plasman na smotru najboljih selekcija svijeta. U prvom intervjuu za Novo vrijeme Halilhodžić govori o plasmanu reprezentacije Alžira na SP, o reprezentaciji Bosne i Hercegovine i šansama protiv Nigerije koju Halilhodžić izuzetno dobro poznaje, o životnim nedaćama, karijeri i planovima za budućnost.

Jeste li zadovoljni žrijebom? Jeste li priželjkivali ovakvu grupu?

Nema tu lahke i teške grupe. Možda postoje teške i teže grupe, ali lahke sigurno ne. Sve ekipe koje su izborile plasman na Svjetsko prvenstvo su kvalitetne ekipe koje su prošle teške kvalifikacije. To je skup najboljih selekcija svijeta, stoga nema lahke grupe, postoje samo malo teže grupe.

Izjavili ste da u Brazil s reprezentacijom Alžira ne idete kao turist. To znači da imate pretenzije na prolaz dalje?

Mi imamo Rusiju, Južnu Koreju i Belgiju. Rusija i Belgija su sigurno favoriti. O Južnoj Koreji ne znam mnogo, mada znam da je to ekipa koja igra dobar fudbal, tehnički veoma dobra ekipa, s brzim izmjenama mjesta, s brzim pasovima, eksplozivnošću… To je igra koja može naškoditi bilo kojoj ekipi, može biti smetnja bilo kome. Prema tome, nema nijednog lahkog protivnika.

Ko će, po Vama, biti iznenađenje prvenstva u Brazilu?

Iznenađenje može da bude reprezentacija Belgije koja igra u našoj grupi.

Selektor BiH Safet Sušić kazao je da moramo biti zadovoljni. Dijelite li njegovo mišljenje?

Da. Ja sam rekao predsjedniku Nogometnog saveza BiH, na izvlačenju u Brazilu, da imaju drugu historijsku šansu da prođu prvi krug. Prva historijska šansa je iskorištena, a to je plasman na veliko takmičenje kakvo je svjetsko prvenstvo. Realno, Bosna i Hercegovina ima kvalitetniju ekipu i može se boriti za prva dva mjesta.

U grupi s Bosnom i Hercegovinom je i reprezentacija Nigerije? Poznajete ih. S kakvim kvalitetima oni raspolažu?

Tačno je, poznajem njihovu reprezentaciju, to su posljednji pobjednici Afričkog fudbalskog kupa. Ekipa s vrlo snažnim igračima…

 

Opširnije na portalu Novog vremena:

Povezani članci

Back to top button
internal_server_error<![CDATA[WordPress &rsaquo; Error]]> 500