Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Vaginalne infekcije su najčešći ginekološki problem: Kako ih držati pod kontrolom?

Vaginalne infekcije su najčešći ginekološki problem: Kako ih držati pod kontrolom?

Gotovo da nema žene koju barem jednom nije mučila vaginalna infekcija uzrokovana gljivicama ili bakterijama, zato što je u svakodnevnom životu puno “okidača“ za pretjerano razmnožavanje mikroba.

Vaginalne infekcije među najčešćim su ginekološkim problemima zato što se mogu pojaviti zbog brojnih uzroka: 

1. Pada imuniteta zbog neke bolesti ili stresa
2. Prehrane koja sadrži previše rafiniranih ugljikohidrata (npr. slatkiša i proizvoda od bijelog brašna)
3. Pretjerane uporabe sredstava za intimnu njegu
4. Čestog kupanja u bazenu
5. Višednevnog korištenja tampona
6. Vaginalne infekcije mogu biti posljedica terapije antibioticima, a česte su i u trudnoći

U pomenutim slučajevima dolazi do promjene prirodne kiselosti (pH) rodnice i smanjuje se broj dobrih, zaštitnih bakterija u rodnici, što omogućuje razmnožavanje štetnih mikroba. Najčešći uzročnici vaginalnih infekcija su gljivice, bakterije i jednostanični organizam Trichomonas vaginalis.
‘Gljivične i bakterijske vaginalne infekcije podjednako vrlo učestale, ali su bakterijske opasnije’

Gljivične infekcije najčešće su uzrokovane gljivicom Candida albicans, koja je inače uobičajeni stanovnik ljudskog tijela i ne uzrokuje tegobe ako je prisutna u manjem broju. Candida neće izazvati vaginalne infekcije ako rodnica ima uravnoteženu floru, odnosno ako u njoj prevladava dobra bakterija koja proizvodi mliječnu kiselinu i održava normalni pH (kiselost) rodnice oko 4,5.

Ako se Candida počne pretjerano razmnožavati, tipičan simptom je svrbež.

Kako liječiti gljivice?

Gljivičnu infekciju treba liječiti kako bi se smanjila količina gljivica i obnovila vaginalna flora. Ovisno o preporuci ginekologa, u razdoblju od tri do sedam dana treba primjenjivati vaginalete ujutro i navečer.
Gljivične i bakterijske vaginalne infekcije podjednako su učestale, ali su bakterijske opasnije.

Kako liječiti bakterije?

Bakterijske infekcije nerijetko nemaju izražene simptome, pa žene ni ne znaju da imaju infekciju. One se većinom otkrivaju pretragama kao što su cervikalni brisevi i papa test. Zato je vrlo važno ići na redovite ginekološke kontrole i nastojati živjeti zdravo, što svakako podrazumijeva prehranu sa što više prirodnih, a što manje industrijski prerađenih (rafiniranih) namirnica.

Za tretman bakterijskih, gljivičnih i virusnih mikroorganizama koriste se vagitorije sa uljem čajevca proizvođača Cydonia phytopharmaceuticals.

Vagitorije s uljem australijskog čajevca su namijenjene za vaginalnu higijenu. Ublažavaju/otklanjaju vaginalni pruritis (osip/svrbež) koji najčešće nastaje invazijom mikroorganizama.

Proizvod sadrži eterično ulje čajevca koje je poznato po efikasnosti  u slučajevima vaginalne kandidijaze, trihomonijaze i bakterijske vaginoze.

Način primjene:

Odvojite 2 plastične trake omotača vagitorija na naznačenom mjestu. Izvadite vagitoriju i bacite prazan omotač vagitorija.

Samo za odrasle osobe. Jednu vagitoriju 2 puta na dan (ujutro i navečer) uvesti duboko u rodnicu, tijekom 7 dana.

Vagitorije s uljem australijskog čajevca se polako omekšaju kada se stave u vaginu.

Pakovanje : 6 vagitorija x 3 g

1 vagitorija sadrži 200 mg eteričnog ulja australijskog čajevca (Melaleuca alternifolia, Myrtaceae).“

Više o ponudi Cydonia proizvoda pogledajte na linku: cydonia.ba.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top