Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Tajvan aktivno privlači malezijske investitore za halal sektor

Tajvan aktivno privlači malezijske investitore za halal sektor

Malezijski preduzetnici su ohrabreni da se upuste u halal hranu i piće ili halal-povezane poslove u Tajvanu.

Predstavnik Ekonomskog i Kulturnog Centra Taipei u Maleziji James Chang Chi-ping izjavio je da ima 103 restorana i hotela koji su certificirani od strane Malezijskog odjela za islamski razvoj (Jakim) na Tajvanu. Ovaj halal certifikat se obnavlja svake dvije godine.

„Svakako bismo voljeli da vidimo više restorana i hotela koji imaju halal certifikat. Ako Malezijci mogu otići na Tajvan i otvoriti prodavnice, restorane ili bilo koju vrstu (halal biznisa), to znači više halal certificiranih (objekata) ali I više muslimanskih posjetitelja na  Tajvanu ”, rekao je Čang za SunBiz .

On je rekao da na Tajvanu ima 500.000 muslimana, uglavnom indonezijskih radnika, kao i 100.000 lokalnih muslimana. “Sa pola miliona muslimana, vi (malezijski muslimani) možete se osjećati ugodno na Tajvanu.”

Čang je rekao da je dio nove politike prema jugu (NSP), da Tajvan želi da primi više turista iz Malezije.

U Aseanu je rekao da Malezija ima najveći broj turista koji posjećuju Tajvan. Čang je rekao da predviđa da će broj turista iz Malezije koji posjeti Tajvan premašiti 540.000 ove godine, u poređenju sa 474.000 prošle godine, s obzirom da je prvih osam mjeseci ove godine zabilježio dvoznamenkasti rast dolazaka malezijskih turista.

“Od ukupnog broja turista, jedna desetina su muslimani. Ako možemo privući muslimane, postoji potencijal, ali isto tako morate proširiti halal-prijateljsko okruženje za muslimane.“, rekao je Čang.

Tajvan je četvrti investicijski partner Malezije i osmi najveći trgovinski partner. Malezija je osmi najveći trgovinski partner Tajvana i drugi najveći trgovinski partner u Aseanu, nakon Singapura.

Čang je optimističan da će bilateralna trgovina Malezije i Tajvana ove godine premašiti 17 milijardi dolara, od prošle godine 14 milijardi dolara, potaknuta NSP-om i saradnjom sa privatnim sektorom.

Prema NSP-u, on je rekao da će integrisati vladine resurse i privatni sektor kako bi se fokusirao na ekonomsku saradnju, razmjenu talenata, dijeljenje resursa i regionalne veze kako bi se stvorila obostrano korisna partnerstva sa svojim partnerima na jugu.

Piše: Ee Ann Nee

Izvor: The Sun Daily

Prijevod i obrada: Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top