Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Uspješni Bošnjaci na kulturnoj sceni u Gracu

Uspješni Bošnjaci na kulturnoj sceni u Gracu

Doista možemo mi svi vezani za Bosnu biti ponosni da imamo ovakve gromade, koji u inostranstvu impresioniraju i dominiraju.

Poznati bosanskohercegovački književnik, dramaturg i esejist, ujedno i predsjednik Društva pisaca BiH, prof. dr. Dževad Karahasan, osvojio je prestižnu Franz-Nabl-Preis (nagradu Franc-Nabl), a žiri navodi da je naš pisac evropska veličina. U ponedeljak mu je u Literarnoj kući svečano uručena nagrada u elitnom društvu, a svaki Bosanac i Bošnjak može biti prezadovoljan da u raznim segmentima i državama imamo ovakve genijalce. Naš književnik je prvi dobitnik u historiji ove literarne nagrade koji ne piše isključivo i izvorno na njemačkom jeziku, te porjeklom ne dolazi sa njemačkog govornog područja.

Imam Islamskog kulturnog centra Grac i referent za međureligisko i interkulturalno djelovanje Fikret ef. Fazlić zajedno sa svojom hanumom mualimom Adisom Fazlić istu noć nastupio je na prestižnom koncertu kamerne muzike, gdje su na bini recitirali Kur’anske ajete i publici uživo pokazali ljepotu islama. Direktor štajerskog festivala kamerne muzike mr. Holger Hutter je imao samo riječi pohvale za njihov nastup, ali i za saradnju sa Islamskim kulturnim centrom Grac, koja traje već 6 godina. Po njegovim riječima ovaj džemat je perfektan primjer za međureligijski dijalog i on se raduje saradnji u budućnosti. Koncert je održan u divnoj sali u sklopu crkvenog kompleksa u centru grada, a publika je nakon koncerta mogla uživati u okusu bosanskih specijaliteta.

Piše: Emir Serdarević

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top