Uncategorized

Bihać: Promocija knjige “Vjera i tradicija u identitetu Bošnjaka”

Bošnjački identitet je polje koje nije relevantno istraženo u proteklom periodu pogotovo ako pogledamo vjeru, kao sastavni dio bošnjačkog identiteta. Pogotovo je važno da se istraži pitanje tradicija Bošnjaka koja ima utemeljenje u vjeri, a i koja nema utemeljenje u vjerskim izvorima. Ova knjige, prema riječima njenih recenzenata, je izuzetno važno štivo u kontekstu afirmacije Bošnjačkog identiteta. Pogotovo je važno izdavanje ovakve knjige u vremenu kada se bošnjaštvo u svim njegovim elementima negira, opstruira i kada se nastoji nametnuti Bošnjacima da budu stranci u svojoj zemlji. Pored toga, ovu knjigu je pisao naučnik vrhunskog naučnog iskustva. Prof. dr. Muharem Štulanović je napisao šest brošura, osam knjiga, i pet univerzitetskih udžbenika, na desetine naučnih i stručnih radova objavljenih u islamskoj periodici IZ-e BiH, kao što je i prevodioc nekoliko kapitalnih djela iz islamskih nauka. Učestvovao je u različitim stručnim i naučnim projektima, većem broju međunarodnih kongresa, stručnih konferencija. Održao je stotine stručnih predavanja i javnih tribina, okruglih stolova na razne teme iz islamskih znanosti. S toga će ova promocija njegove knjige, koja se smatra njegovim životnim djelom, biti sigurno veliki događaj za grad Bihać i cijelu Krajinu.

Promocija će biti upriličena u ponedjeljak, 25.12.2017. sa početkom u 18:30 u velikoj sali Kulturnog centra Bihać.

Promotori ovog značajnog djela će biti: prof. dr. Fadil Islamsković, rektor Univerziteta u Bihaću, prof. dr. Nevzet Veladžić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću i autor knjige prof. dr. Muharem Štulanović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.

U promociji će učestvovati hafiz Edin Fajković i prof. Sinanudin Bajrić, koji će svojim melodičnim glasom još više uljepšati ovu hvale vrijednu promociju.

Da sve protekne u najboljem redu potrudili su se organizatori promocije udruženje “Život” Bihać u saradnji sa partnerima Islamskim pedagoškim fakultetom i Kulturnim centrom Bihać. A da sve bude dobro i kvalitetno raspoređeno postarat će se moderatorica prof. Dijana Begović, poznata novinarka i urednica RTV USK.

Očekujemo vas u što većem broju na ovoj naučnoj, duhovnoj i kulturnoj poslastici!

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button