Vijesti iz svijeta

Uprkos nepostojanju dokaza: Izraelska ambasadorica u Londonu tvrdi da džamije i škole u Gazi imaju pristup tunelima

Uprkos pokretanju kopnene operacije krajem oktobra, Izrael još nije dao konkretne dokaze o Hamasovim tunelima

Ambasadorica Izraela u Velikoj Britaniji Tzipi Hotovely tvrdi da sve džamije i škole u Pojasu Gaze imaju pristup tunelima, naglašavajući potrebu da se objekti i njihova povezana infrastruktura unište, prenosi Anadolu.

Hotovely je gostujući u emisiji Iaina Dalea na LBC radiju u srijedu izjavila da se palestinska strana, “koja odbija svaki plan i ne želi Jevreje na palestinskim teritorijama, protivi rješenju s dvije države”.

“Samo da razjasnimo stvari, Palestinci su odbijali svaki put kada im je ponuđeno da imaju svoju državu još od 1948. godine. Htjeli su zamijeniti jevrejsku državu. Nisu željeli da ikada imaju državu pored Izraela. Htjeli su zamijeniti Izrael i to je dio problema”, rekla je izraelska ambasadorica.

Kada se novinar Dale osvrnuo na izjave nekih izraelskih ministara u kojima se sugeriše preseljenje Palestinaca iz Gaze u druge zemlje, Hotovely je istakla da ministri mogu izraziti svoje mišljenje unutar izraelskog sistema, što ona vidi kao slobodu izražavanja.

“Postoji nešto vrlo čudno u vezi sa izraelskim sistemom da ministri mogu da govore šta god hoće u okviru naše slobode govora, ali našu politiku u ovom trenutku kreira ratni kabinet. Premijer Benjamin Netanyahu je rekao da bi Pojas Gaze trebao proći kroz dvije važne stvari za bolju budućnost i za nas i za Palestince. Jedna je demilitarizacija Pojasa Gaze. Druga je deradikalizacija obrazovnog sistema u palestinskim školama”, dodala je.

Hotovely se također osvrnula na bombardovanje svih civilnih struktura u Gazi.

“Stvarno želim napomenuti činjenicu da Gaza ima podzemni grad od tunela i da bi se došlo do toga, ta područja moraju biti uništena. I jedna od stvari kojima smo bili izloženi nakon što smo ušli u područja u Gazi je da pokušavamo pronaći sve te tunele. Podzemni grad koji je Hamas izgradio zahvaljujući toj velikoj podršci Irana, Katara, velikodušnosti međunarodne zajednice. Jedna od stvari koje shvatamo je da svaka škola, svaka džamija, svaka druga kuća ima pristup ovim tunelima”, rekla je Hotovely.

Kada je novinar Dale spomenuo uništavanje cijelih ulica i zgrada koje su zabilježili mediji, Hotovely je to opravdala riječima da je “cijela ulica povezana sa sistemom tunela koji kontroliše Hamas, a koji predstavlja prijetnju našim gradovima”.

Uprkos pokretanju kopnene operacije krajem oktobra, Izrael još nije pružio konkretne dokaze o Hamasovim tunelima.

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari je 27. oktobra izjavio da je pet bolničkih zgrada direktno uključeno u aktivnosti Hamasa i da se zgrade nalaze na vrhu podzemnih tunela.

Međutim, nijedna od pet bolnica koje je Hagari identifikovao nije bila povezana sa mrežom tunela, prema istraživačkim izveštajima “The Washington Posta” objavljenim 21. decembra. Štaviše, nema dokaza da se tunelima moglo pristupiti sa bolničkih odjeljenja.

Ambasadorica Hotovely je izjavila da Izrael pokušava minimizirati civilne žrtve premještanjem stanovnika Gaze u sigurna područja, ali je optužila Hamas da koristi civile kao štit.

Izrazila je lično uvjerenje da su jevrejska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama legalna jer se nalaze u područjima s kojima je jevrejski narod povezan više od 3.000 godina.

Također se osvrnula i na pitanje ilegalnih aktivnosti jevrejskih doseljenika, ističući da je Izrael pravna država u kojoj se svako ko počini zločin suočava sa pravdom.

akos.ba

Povezani članci