Upoznajte sve vrste i boje bibera
Negdje se upotrebljava i kao dodatak čajevima, kod kiseljenja povrća, a sastavni je dio i mnogih začinskih smjesa.
Vrste bibera
Različite vrste bibera zapravo nastaju zbog različitog vremena berbe i kasnijih postupaka prerade. Najaromatičnija vrsta je zeleni, a najljući je crni, koji je i najprisutniji u našim kuhinjama. Crni i bijeli biber upotrebljavaju se još od antike, a zeleni tek od 20. vijeka. Zeleni biber zapravo je nedozreo plod i najčešće se čuva u slanoj vodi ili octu da bi zadržao boju, a ako je u suhoj formi, mora se brzo iskoristiti. Ima blaži okus od crnog bibera, pomalo voćni.
Bijeli je biber zreo, crveni plod, oguljene kore, zbog čega je manje pikantan od crnog. Bijeli biber nešto je lakša varijanta, a osobito je pogodan za poboljšanje okusa kod laganih jela od piletine, ribe, te umaka. Posebno dojmljivo djeluje miješani papar, a upotrebljava se za salate, namaze, supe, povrće, te razna slatka jela i čokoladu.
Zeleni biber obično se čuva u salamuri, a upotrebljava se za pripremu jela od mesa, ali i supa, salata. Crveni biber idealan je za dekoriranje proizvoda, umaka i raznih drugih jela.
Zanimljivo je da je crveni biber zapravo botanički ne spada u obitelj bibera, nego se svrstava u skupinu sa pistacijama i mangom. Pravi se crveni biber gotovo uopće ne može nabaviti. On je potpuno sazreo i time dodatno dobio finu, voćnu slatkoću.
Piment ili jamajkanski biber osušene su nezrele bobice stabla jamajkanske biljke. Slatkastog je okusa koji podsjeća na mješavinu papra, klinčića, muškatnog oraščića i cimeta.
Biberu kuhinji
Kao univerzalni začin biber se upotrebljava za gotovo sva jela na svim kontinentima. Pravilo je da se bijeli biber upotrebljava za svijetla, a crni za tamna jela. Crni u zrnu možete upotrebljavati s korjenastim povrćem za razne marinade, kuhanje bistrih supa, a mljeveni kod proizvodnje domaćih kobasica, mariniranja domaćega suhog mesa, te pripreme tamnih mesa, gljiva i variva. Bijeli biber upotrebljavajte kod pripreme bakalara i drugih riba, svijetlih mesa, krem juha te jela u kojima ne želite intenzivni miris. Zeleni upotrebljavajte kod pripreme jela s intenzivno začinjenim kremastim umacima kao što je biftek u zelenom papru, u pripremi pašteta i namaza, a najbolje ga je prije upotrebe zgnječiti.
Crveni je veoma dekorativnog izgleda i slatkasto-paprenog mirisa pa ga možete upotrebljavati cijelog ili usitnjenog kod začinjavanja riba, u pripremi mediteranskih jela, desertnih sireva s medom, orašastim plodovima i voćem.
Upotrebljavate li zajedno svježe mljeveni crveni, bijeli i crni biber, učinit ćete svako jelo još ukusnije. Biber bi se trebao uvijek svježe samljeti u mlincu jer se njegova aroma vrlo brzo gubi. Mljeveni biber nakon predugog skladištenja čak može imati ustajalo pljesniv okus.
Biber kao lijek
Crni biber se odavno osim u kulinarstvu upotrebljava i u medicini. Ima antibakterijsko djelovanje, te se upotrebljava kod kašljanja i prehlade. Prirodni je digestiv te otklanja simptome gastritisa, mučnine i gubitka apetita. Pozitivno utječe na vid i zdravlje desni. Biber u zrnu može dugo trajati i sačuvati svoju kvalitetu, dok mljeveni dugim stajanjem gubi na kvaliteti.
Biber se kao začin u malim količinama može upotrebljavati kod oboljenja jetre, bolesti crijeva, slabog rada želuca, visoke temperature koju snižava ako se uzima u mlakoj juhi, a u toploj sprečava grozničava stanja, te tegobe s cirkulacijom.
zena.rtl.hr
Foto: © alexshyripa – fotolia