Ukusan i zdrav obrok od karfiola za sve prilike
Zbog svog specifičnog i blagog okusa karfiol je idealan za široku upotrebu u kulinarstvu.
Može se koristiti kao samostalna namirnica ili u kombinaciji s drugim namirnicama.
Pogodna je za doručak, ručak i večeru, za predjelo ili glavno jelo.
Kao predjelo ili lagana večera najčešće se jede kuhana i prelivena maslinovim uljem te raznim začinima ili umacima, poput umaka od paradajza ili sira.
Od glavnih jela s karfiolom najpoznatija su nabujak od karfiola, musaka, pire, rižoto, tjestenina s umakom od karfiola, pirjani karfiol, razne krem juhe i variva.
Mogućnosti upotrebe ove namirnice su zaista velike, a mi smo za vas odabrali recept za sve prilike.
Karfiol sa sjemenkama bundeve
Sastojci:
2 puta po 1 supena kašika maslinovog ulja
1 velika glavica karfiola
himalajska sol
mljeveni crni biber
2 supene kašike neslanog maslaca
¼ šoljice sirovih sjemenki bundeve
½ čajne kašike mljevene crvene paprike
¼ šoljice sjeckanog svježeg korijandera i nešto lišća za dekoraciju
1 supena kašika svježeg soka limete
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 °C.
Lim za pečenje premažite jednom kašikom maslinovog ulja.
kafriol operite, razrežite na komadiće debljine oko 2 cm te ih posložite na lim za pečenje.
Polijte karfiol maslinovim uljem te posolite i pobiberite.
Pecite dok jedna strana ne poprimi tamniju boju (oko 20 minuta), potom okrenite komadiće, posolite, pobiberite i ponovite postupak pečenja.
U međuvremenu, u maloj zdjeli otopite maslac, dodajte sjemenke bundeve i kuhajte 6 – 8 minuta, lagano miješajući.
Maknite s vatre te umiješajte pahuljice crvene paprike.
Ostavite da se ohladi 10 minuta, a zatim umiješajte korijander i sok od limete. Po ukusu začinite solju i biberom.
Rasporedite pečenu cvjetaču na poslužavnik, prelijte pripremljenim preljevom i ukrasite listićima korijandera.