Kulinarstvo

Ukusan i zdrav obrok od karfiola za sve prilike     

 

Zbog svog specifičnog i blagog okusa karfiol je idealan za široku upotrebu u kulinarstvu.

Može se koristiti kao samostalna namirnica ili u kombinaciji s drugim namirnicama.

Pogodna je za doručak, ručak i večeru, za predjelo ili glavno jelo.

Kao predjelo ili lagana večera najčešće se jede kuhana i prelivena maslinovim uljem te raznim začinima ili umacima, poput umaka od paradajza ili sira.

Od glavnih jela s karfiolom najpoznatija su nabujak od karfiola, musaka, pire, rižoto, tjestenina s umakom od karfiola, pirjani karfiol, razne krem juhe i variva.

Mogućnosti upotrebe ove namirnice su zaista velike, a mi smo za vas odabrali  recept za sve prilike.

Karfiol sa sjemenkama bundeve

Sastojci:

2 puta po 1 supena kašika maslinovog ulja

1 velika glavica karfiola

himalajska sol

mljeveni crni biber

2 supene kašike neslanog maslaca

¼ šoljice sirovih sjemenki bundeve

½ čajne kašike mljevene crvene paprike

¼ šoljice sjeckanog svježeg korijandera i nešto lišća za dekoraciju

1 supena kašika svježeg soka limete

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 °C.

Lim za pečenje premažite jednom kašikom maslinovog ulja.

kafriol operite, razrežite na komadiće debljine oko 2 cm te ih posložite na lim za pečenje.

Polijte karfiol maslinovim uljem te posolite i pobiberite.

Pecite dok jedna strana ne poprimi tamniju boju (oko 20 minuta), potom okrenite komadiće, posolite, pobiberite i ponovite postupak pečenja.

U međuvremenu, u maloj zdjeli otopite maslac, dodajte sjemenke bundeve i kuhajte 6 – 8 minuta, lagano miješajući.

Maknite s vatre te umiješajte pahuljice crvene paprike.

Ostavite da se ohladi 10 minuta, a zatim umiješajte korijander i sok od limete. Po ukusu začinite solju i biberom.

Rasporedite pečenu cvjetaču na poslužavnik, prelijte pripremljenim preljevom i ukrasite listićima korijandera.

Alternativa