Vi ste ovdje
Home > Magazin > Video > Ugrožena većina: Ohridski sporazum VIDEO

Ugrožena većina: Ohridski sporazum VIDEO

U petoj epizodi govorimo o Ohridskom sporazumu i njegovoj važnosti za Makedoniju.
Profesor Muhammed Ali kaže da makedonska i albanska politička elita još raspravlja o tom sporazumu – koliko je proveden, koliko će i kako će biti realizovan. U njihovim političkim platformama i dalje stoji: Ohridski sporazum – realizacija ili nerealizacija, što je uzrok uzrujanosti u Makedoniji, ali i u međunarodnoj zajednici.

Razgovarali smo i s Arsimom Zekolijem o tome. On smatra da je nakon 2001. godine uslijedio konflikt između političkog pristupa Albanaca te pragmatičkog i pravnog pristupa Makedonaca. Zekoli kaže da je time riješeno nekoliko političkih problema.

Profesor Ljubomir Frčkovski smatra da, prema Ohridskom sporazumu, Albanci imaju pravo koristiti svoj jezik u svim dijelovima države, a ne samo u Tetovu i Gostivaru, gdje su većina. Osim toga, mišljenja je da stranke na vlasti moraju provesti reforme u obrazovanju. Makedonci trebaju, kao fakultativan predmet, početi učiti albanski od prvog razreda, jer je to jezik najmnogobrojnije manjinske zajednice. Također, Albanci bi od prvog razreda trebali učiti makedonski jezik.

Profesor Vlado Popovski smatra da je Ohridski sporazum mjera i tip instrumenata koji su na spornom multietničkom balkanskom prostoru preporučeni kao lijek za ravnotežu odnosa.

U ovoj epizodi govorimo i o slučajevima „Sopot“ i „Kumanovo“ te o popisu stanovništva koji je poništen 2012. godine.

Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top