Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Udruženje Generacija: Radionice iz mentalnom zdravlju i zdravoj ishrani

Udruženje Generacija: Radionice iz mentalnom zdravlju i zdravoj ishrani

Aktivnosti sa svim uzrastima

Dana 28.03.2018. godine u velikoj Sali Općine Stari Grad, održana je prva radionica mentalnog zdravlja, gdje je upriličeno korisno predavanje na temu „Stres, strategije suočavanja i preventivne tehnike“ i „Mentalno zdravlje treće starosne dobi.“ Predavači su bili: mr. Remzija Šetić psiholog i prim. dr. Mersa Hadžisalihović neuropsihijatar.

Od aprila 2018.g. Centar za promociju i unapređenje zdravlja „Generacija“ i Kantonalna Javna Ustanova „Porodično savjetovalište“ pokreću realizaciju projekta „Zlatne godine“ kroz osnaživanje socijalne veze starijih sa dobnom populacijom i porodicom. Angažman projekta „Zlatne godine“ podrazumjeva: četiri edukativne radionice za poboljšanje kvaliteta psihosocijalnog života, druženje jednom sedmično u prostoru Centra posebno predviđenog za realizaciju projekta u trajanju od 60 minuta, radioničke vježbe, promociju važnosti mentalnog zdravlja. Pozivamo Vas da se priključite ovom projektu, koji će se realizovati u Centru za promociju i unapređenje zdravlja „Generacija“.

Radionica u okviru projekta „Živjeti zdravo”

Projekat „Živjeti zdravo“ se bavi generacijskim nizom i ima za cilj unapređenje  zdravlja svih dobnih skupina, razvijanje svijesti naših građana o zdravom načinu života kao i u značajnoj mjeri uticati na  sveukupno poboljšanje standarda života na području Općine Stari Grad.

Danas smo kao što to radimo i svake srijede posjetili vrtić „Pčelica“ i sproveli redovne aktivnosti koje podrazumijevaju preventivno-terapijske vježbe. Aktivnosti su prilagođene za djecu predškolskog uzrasta u vidu „Play“ terapije. Danas smo pored ovih redovnih aktivnosti u vrtiću imali radionicu Zdrave i pravilne ishrane, sa partnerima projekta, kuharima iz  „Udruženja BIH kuhara“ koja je podrazumijevala pripremanje zdravog i nutritivno bogatog obroka za djecu.  Ova radionica je realizovana u okviru projekta „Živjeti zdravo„ u sklopu „ Regionalnog programa lokalne demokratije“ na Zapadnom Balkanu – ReLOaD kojeg provodi UNDP, finansira EU, a sufinansira Općina Stari Grad na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem. Za ovu radionicu je naš Centar, Centar za promociju i unapređenje zdravlja, djeci vrtića obezbjedio paketiće  za oralnu higijenu, zajedno sa maskotom  naših partnera LACALUT.

I u narednom periodu Udruženje „Generacija“ planira realizovati ovakve radionice, na kojima će osim djece i roditelji imati mogučnost prisustvovanja, sopćeno je iz Udruženje „Generacija“.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top