Vijesti iz zemlje

Udruženja žrtava genocida: Tražimo podršku za provedbu presude Karadžiću

Dvanaest udruženja žrtava jučer i danas uputili su pisma na više od 1.000 domaćih i stranih adresa, a povodom presude Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U upućenom pismu tražimo pravnu implementaciju presude Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, kroz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i zločina. Tražimo i poništavanja odlikovanja koje su vlasti entiteta RS dodijelile Karadžiću i drugim presuđenim ratnim zločincima”, naveli su iz udruženja.

Pisma su upućena Uredu Visokog predstavnika, članicama Vijeća za implementaciju mira, zastupnicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije. Poslana su svim članovima Evropskog parlamenta, te rukovodstvu Evropske komisije i Vijeća Evrope, Ujedinjenim nacijama i drugim organizacijama i institucijama koje se bave pitanjima ljudskih prava.

“Poslije presude više ništa nije isto. Pozivamo OHR, PIC i domaće parlamentarce da se u idućih sedam dana izjasne o dopisu kojim tražimo da se poštuje presuda međunarodnog suda i zaštite žrtve. Saosjećanje prema žrtvama ključno je mjerilo ljudskosti”, poručilo je 12 udruženja žrtava.

Pozvali su i evropske parlamentarce da zahtijevaju da usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida bude uslov na evropskom putu BiH, i svim drugim zemljama koje negiraju genocid.

“Ne može biti normalno i ne smije biti tolerisano slavljenje zločinaca i poricanje genocida. Evropski parlament je usvojio rezoluciju o genocidu, vidjeli smo ovih dana da je država Belgija najavila usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida, neke zemlje su to ranije učinile. Ne smije se desiti da širom Evrope i svijeta bude zabranjeno negirati genocid, a da samo u Bosni i Hercegovini to bude dopušteno”, poručeno je u pismu.

Iz udruženja žrtava smatraju da “svako ko želi dobro Bosni i Hercegovini i svako ko poštuje ljudska prava, ko je civilizovan i moralan mora otvoreno podržati njihov zahtjev da se usvoji zakon i da se ponište odlikovanja zločincima, jer to je nedopustiva praksa na licu Evrope 21. vijeka”.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button