Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Udruženja Svitanje: Održan seminar pod nazivom “Medijska pismenost”

Udruženja Svitanje: Održan seminar pod nazivom “Medijska pismenost”

Dana 21. aprila 2019. godine je započeo ciklus seminara „Mladi lideri“, u organizaciji Udruženja Svitanje. Seminar je održan u prostorijama Centra za lično i profesionalno usavršavanje, a prisustvovalo je 25 učesnika. Prvi seminar je održan na temu „Medijska pismenost“, a istu je prezentovao Muhamed Jusić, islamski teolog, arabist i savjetnik Reisu-l-uleme za medije.

U toku seminara je definisan i detaljno objašnjen pojam medijska pismenost. Naime, medijska pismenost podrazumijeva sposobnost pristupa, analize, vrjednovanja i odašiljanja poruke posredstvom medija”.

Posebno se istakla činjenica da se ova vrsta pismenosti ne odnosi samo na novinare nego je bitna i nužna za sve građane jednog društva. Postavlja se pitanje zašto je bitna medijska pismenost za sve građane?

Naime, u slobodnim društvima ne postoji cenzura medija, medijskog sadržaja te su samo građani pozvani da reaguju na ponuđene medijske sadržaje. Da bi bili sposobni da prepoznaju šta je to neprikladno i da reaguju na adekvatan način potrebno je da su medijski opismenjeni.

Važnost medijske pismenosti prepoznale su zemlje članice EU tako da ta vrsta opismenjavanja zauzima posebno mjesto u nastavnim planovima i programima. U Bosni i Hercegovini o medijskoj pismenosti se govori samo kroz neformalni oblik obrazovanja jer ona još uvijek nije sastavni dio formalnog obrazovanja.

Ono što građani BiH mogu da naprave ukoliko uoče neke neprimjerene medijske sadržaje jeste da dostavljaju prigovore:

· Regulatornoj agenciji za komunikacije (ukoliko je neprimjeren sadržaj emitovan na RTV programima ili na RTV stanicama)

· Vijeću za štampu u Bosni i Hercegovini (ukoliko se radi o štampanim i online medijima)

Bitno je naglasiti da se prilikom pisanja prigovora pozivamo na Kodeks o emitovanju RTV programa i Kodeks o oglašavanju i sponzorstvu u programima RTV stanica (kada pišemo prigovor RAK-u) i na Kodeks za štampu i online medije BiH (kada pišemo prigovor Vijeću za štampu u BiH). Oba Kodeksa se mogu pronaći na sljedećim stranicama:

https://www.rak.ba/

https://www.vzs.ba/

Za svitanje.ba: Samira Žunić-Velagić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top