Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > U Srebrenici dodjeljene nagrade za kratku priču “Srebrenica – jučer, danas, sutra”

U Srebrenici dodjeljene nagrade za kratku priču “Srebrenica – jučer, danas, sutra”

U Srebrenici, u prostorijama Udruženja “Prosvjetitelj”, drugog dana Ramazanskog bajrama, na Dan šehida, izvršena je dodjela nagrada pobjednicima književnog konkursa za najbolju kratku priču o temi “Srebrenica – jučer, danas, sutra.”

Plaketu i novčani iznos od 500 marka za osvojeno prvo mjesto dobio je Fajko Kadrić za priču “Išaret“. Snježana Mulić – Softić, novinarka Al Jazeere Balkans, je za drugo mjesto sa pričom “Glas srebrenih ptica” dobila plaketu i 300,00 KM, dok je Ismet Bećar sa pričom “Pokora” osvojio treće mjesto; njemu je pripala plaketa i 200,00 KM. Žiri za ocjenjivanje priča činili su Isnam TaljićFahrudin Sinanović i Osman Halilović.

Pobjednik konkursa Fajko Kadrić je najavio da će uskoro iz štampe izaći njegova prva zbirka priča, u kojoj će se naći i priča nagrađena na ovom konkursu, kao i priča koja je u maju osvojila nagradu na književnom konkursu “Zavičajna priča”, koji je raspisala Gradske biblioteka Kalesija.

Iako je riječ o prvom konkursu, i članovi Žirija i ljudi iz “Prosvjetitelja” su itekako zadovoljni rezultatima i odjekom konkursa. Nagrađene priče su objavljene na brojnim portalima u BiH i regionu, a priča Snježane Mulić – Softić “Glas srebrenih ptica” je prevedena i na ukrajinski jezik. Također, već je dobila i ponudu da se po njenoj priči snimi film o Srebrenici. Prilikom prijema nagrade Snježana Mulić – Softić je podsjetila da je bila prva novinarka iz Federacije koje je nakon Dejtona posjetila Serebrebicu i napisla reportažu iz ovoga grada. Ispričala je i da je srpskom vojniku platila 300 marka da je iz Banjaluke, preveze u Srebrenicu, a prethodno je do Banjluke došla helikopterom.

Mehdin Jakubovićosnivač Prosvjetitelja, je najavio da će se iduće godine književni konkurs raspisati već u januaru mjesecu i da će trajati do maja mjeseca, te da će najbolje priče sa ovogodišnjeg i narednog konkursa biti objavljene u zajedničkoj zbirci priča iduće godine kada će se obilježavati 20 godina od počinjenog genocida u Srebrenici.

Svim ovim pričama i tom knjigom želimo čuvati sjećanje na ono što se dogodilo, na genocid, kako se nikad više nikome ne bi ponovio. Iduće godine književni konkurs za izbor najbolje priče o Srebrenici ćemo izdići na još viši nivo; povećati i nagradni fond kako bismo privukli što više autora da pošalju svoju prilu, i onih poznatih , a i onih koji tek počinju da pišu, kazao je Mehdin Jakubović.

Prije uručenja nagrada, prisutni su pogledali dokumentarni film o 20-togodišnjem radu Udruženja “Prosvjetitelj”, čije je sjedište u Srebrenici, a koje u 20-ak gradova BiH i širom dijaspore ima više od hiljadu članova.

prosvjetitelj-muallim.org

 

Galerija slika

 

 

 

  •  
  • Klikni da uvećaš sliku Pobjednici-Srebrenica-jucer-danas-sutra-05.jpg
  •  

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top