Vijesti iz svijeta

U Poljskoj poništena odluka o zabrani halal i košer klanja

Poljski sud je proglasio da zabrana klanja životinja bez prethodnog omamljivanja, nije ustavna te je ovim poništena odluka od zabrani halal i košer klanju u Poljskoj. Ova odluka je pozdravljena kao „trijumf vjerske slobode“, ali je ovo bio udarac za aktiviste za prava životinja.

Predsjednik Evropskog vijeća rabina, Pinchas Goldschmidt je izjavio da sada „mogu nastaviti sa košer praksom klanja kao što je to bila praksa generacijama prije“.

„Ustav garantuje vjersku slobodu, što znači izvršavanje svih vjerskih obaveza, rituala koji imaju religijski karakter“, rekla je sutkinja Maria Gintowt-Jankowicz u svojoj završnoj odluci.

Rutalno klanje – košer i halal- zabranjeno je 1. januara 2013.godine, nakon snažne kampanje lokalnih aktivista za prava životinja. Kao što je već poznato, ovakva vrsta klanja podrazumijeva da životinja ne smije biti omamljena prije klanja. Aktivisti tvrde da to nije humano, ali studije pokazuju da životinje prolaze veću agoniju ako prethodno budu uspavane vještačkim supstancama, obzirom da to izaziva veću traumu za njihov organizam.

Poljski vrhovni sud je stava da „zaštita životinja nije prioritet iznad ustavom zagarantovane slobode vjere“. Sutkinja je posjetila da je „vjerska sloboda vrhovna vrijednost u skladu sa Ustavom Poljske i da je iznad drugih zakona i ne može biti pod restrikcijom.“

Jevrejska i muslimanska zajednica čine manjinu u Poljskoj (zmešu 20 000 i 30 000 od 38 milionske populacije). Poljski farmeri su izvozili halal i košer meso u vrijednosti od 500 miliona eura svake godine. Međutim, odluka je natjerala poljske muslimane i jevreje da se oslone na uvezeno meso, iako je prethodno bila ključni izvoznik.

 

halalmagazin.com

Povezani članci

Back to top button