Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > U Podgorici predstavljena knjiga o pljevaljskom muftiji Abdulahu Ajni Bajraktareviću

U Podgorici predstavljena knjiga o pljevaljskom muftiji Abdulahu Ajni Bajraktareviću

knjiga o pljevaljskom muftiji Abdulahu Ajni Bajraktareviću

U organizaciji nevladine organizacije “Montenegro asocijacija alumnija Turske – MASAT”, u Podgorici je ponedjeljak održana promocija knjige “Pljevaljski Muftija Abdulah Ajni Bajraktarević”, autora Nadira Dacića, javlja Anadolu Agency (AA).

Knjiga predstavlja rezultat istraživanja autora, na temu života i djela ličnosti s početka 20. vijeka, koja je ostavila dubok trag u vremenu u kojem je živjela, a koja je danas prilično zaboravljena.

Autor knjige Nadir Dacić kazao je da je prošlost Pljevalja prepuna ličnosti koje su imale značajnu ulogu na historijskoj pozornici, a koje su usred raznih okolnosti, potisnute u zaborav.

knjiga o pljevaljskom muftiji Abdulahu Ajni Bajraktareviću

“Jedna od tih ličnosti je i Abdulah Ajni Bajraktarević. Rođen je u Gornjem Vakufu 1848. godine. Školovao se u Sarajevu i Carigradu, a nakon okupacije BiH, doselio se u Pljevljima. Od 1930-1936. bio pljevaljski muftija. Umro je 1950. godine”, kazao je Dacić na promociji u KIC-u “Budo Tomović”.

Istakao je i da je muftija Abdulah Ajni Bajraktarević izdavao fetve, odnosno donosio zakonska rješenja u islamu, koju po pravilu izdaje pravnik, specijalista za određen slučaj. Tako je i muftija Abdulah Ajni Bajraktarević, nakon što je dobio upit, da li nemuslimani mogu tokom obreda dženaze dodirivati tabut na kome se nosi umrla muslimanska osoba, izdao fetvu da ne postoji smetnja za tako nešto, citirajući ajet iz Ku’rana.

Dragana Kujović, orijentalista – arabista, naučni savjetnik u Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, istakla je na prezentaciji knjige da je muftija Abdulah Ajni Bajraktarević imao dobro orijentalističko poznavanje.

“On je nesporno islamski intelektualac. Zalagao se za poštovanje prava muslimana. Umro je u Pljevljima u 103. godini života”, kazala je Kujović.

nadir dacić

Bajro Agović, nekadašnji sekretar Islamske zajednice u Crnoj Gori, govorio je o istorijatu muftija na prostoru Crne Gore.

“Ovo je svojevrsna istorija jednog vremena u kojem je muftija djelovao. Pisana riječ je trag o vremenu i u vremenu. A vrijeme neće iznevjeriti onoga koji zna da ga koristi“, rekao je Agović.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top