DijasporaVijesti iz svijeta

U Kanadi obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici

Povodom 24. godišnjice od genocida u Srebrenici gradonačelnici kanadskih gradova Toronto, Hamilton, Windsor i Saskatoon su proklamacijama proglasili 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, prenosi Anadolu Agency (AA).

”Ovim proklamacijama pokazuje se ljudsko dostojanstvo i solidarnost sa žrtvama genocida u Srebrenici i BiH. Proklamacije su još jedan u nizu velikih doprinos istini o agresiji na RBiH i genocida nad Bošnjacima i doprinos pravdi za žrtve tih zločina. One pomaže institucijama za izučavanje lekcija u vezi genocida u Srebrenici, a političkim, pravnim i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda daju smjernice za akciju za sprječavanje genocida“, navodi se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Dodaje se kako proklamacije potvrđuju odlučnost gradova Kanade u očuvanju i jačanju nezavisnosti, državnosti, državno pravnog subjektiviteta i teritorijalne cjelovitosti države BiH.

Navodi se i kako je Cvijet Srebrenice, simbol sjećanja na genocid je instaliran u kanadskim gradovima Windsor i Toronto.

“Instalirani Cvijet Srebrenice je simbol kulture sjećanja da se najveća stradanja ljudi u Evropi nakon drugog svjetskog rata nikada ne zaborave. Cvijet je simbol borbe protiv genocida, masovnih stradanja ljudi, negatora genocida i veličanja pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca. Instalacijom Cvijeta Srebrenice, takođe, odajemo priznanje državi Kanadi koja je tako mnogo učinila na planu kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i BiH“, navode iz IGK-a.

Na panou ispred Skupštine grada Hamiltona, odlukom gradonačelnika Freda Eisenbergera je napisano: “11 juli Dan sjećanja na Srebrenički genocid u Hamiltonu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici”.

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici odlukom gradonačelnika na jarbol ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona je podignuta zastava BiH. Istovremeno veliki simbol grada Hamiltona je u bijeloj i zelenoj boji, simbolizirajući Cvijet Srebrenice.

Na 11. juli u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipegu se održava posebna komemoracija sjećanja na genocid u Srebrenici.

U organizaciji kanadskih bošnjačkih islamskih centara u Torontu 11. jula bit će održan prigodan vjerski program.

Obilježavanje 24. godišnjice na genocid u Srebrenici završit će u Windsoru u subotu, 13. jula, ispred prvog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori.

Emir Ramić, direktor IGK-a, uz zahvalu Kanadi za kontinuiranu podršku državi BiH i kulturi sjećanja je između ostalog rekao kako je ljudska civilizacija je teško upamtila i zabilježila takvu vrstu zločina kakav je genocid u Srebrenici.

“Institut za istraživanje genocida Kanada je predočio kanadskoj javnosti mnoge podatke i činjenice koje dosad nisu zabilježene o tom genocidu. Ne smijemo zaboraviti genocid. Kanađani koji nisu prošli kroz genocid čuli su i naučili šta je bilo”, navodi Ramić.

Dodao je kako su pozvali mlade u Kanadi i širom dijaspore da se ne boje borbe za istinu i pravdu.

“Kontinuirano insistiramo da priznavanje genocida nije stvar izbora, to je civilizacijska vrijednost. Našli smo prostor u kanadskom Kulturnom mozaiku da istina prodre. Pristalice ideologije negiranja genocida i dehumanizacije žrtava su prisutni u Kanadi. To nas nije obeshrabrilo. Jer genocid u Srebrenici i BiH je izvršen“, rekao je Ramić.

Naglasio je kako je to društvena, historijska i naučna istina.

“Naša poruka negatorima genocida: ‘Ako želite suživot, pogledajte istini i pravdi u oči’. Sljedbenicima antibosanske koalicije poručujemo: ‘Ako se ne možete pomiriti sa prošlošću, kako ćete onda govoriti o budućnosti?’. Oni koji negiraju genocid koji je utvrđen na međunarodnim sudovima su spremni to počiniti opet”, navodi Ramić.

Smatra kako je negacija genocida napad na istinu i pamćenje.

“Pamtimo prošlost i pazimo na budućnost. Upozoravamo buduće generacije da je borba za kulturu sjećanja univerzalna. U toj borbi znanje i obrazovanje imaju krucijalnu ulogu. Prihvatanje prošlosti prvi je korak za bolju budućnost”, zaključio je Ramić.

IGK, dodaje se u saopćenju, nastavlja ispunjavati civilizacijsku i ljudsku dužnost čuvanja sjećanja na najveći zločin poslije Holokausta u Evropi, genocid u Srebrenici.

“Pravda je spora ali i neupitna. Nećemo izgubiti nadu u pravdu i nikada nećemo posustati u borbi da se ona ispuni. Neka to znaju kako oni koji rade zajedno sa IGK za istinu i pravdu, ali i oni koji ponižavaju istinu i pravdi i pokušavaju umaći od odgovornosti“, navodi se na kraju.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button