U Fokusu

Podsjetnik na 11. juli 2015.: Reis Kavazović u dvije rečenice smirio masu od 50.000 ljudi

Među visokim stranim dužnosnicima na komemoraciji je bio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je dočekan zvižducima prisutnih članova porodica mučki ubijenih Bošnjaka. Tokom prolaska pored spomen obilježja u Potočarima iz okupljene mase posjetilaca su počela dobacivanja a poslije i metež u kojem je srbijanski predsjednik gađan različitim predmetima dok ga je obezbjeđenje provelo kroz masu.

U tom kritičnom trenutku, kada je incident sa srbijanskim predsjednikom bio predmet pažnje u odnosu na dženazu, ključnu ulogu u smirivanju situacije je odigrao Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović koji je u par rečenica smirio masu podsjećajući ih zašto su došli a da se klone provokacije.

“Draga braćo i sestre. Ostanimo dostojanstveni u našem bolu. Ostanimo dostojanstveni kao muslimani, to je naša obaveza prema našim šehidima i našoj vjeri. Vi koji ste došli ovdje da klanjate svojim članovima porodica okrenite se prema tabutima,  a ne prema onima koji su danas ovdje došli iz različitih razloga” – riječi su reisu-l-uleme Kavazovića koji je smirio atmosferu i uzavrele strasti.

Ostaće zabilježena njegova rečenica “Okrenite se prema Kibli sada!”

Istraga o ovom incidentu nije u potpunosti završena ali prema riječima pojedinih učesnika u istom iz Srbije, a kojima se sudi za otkrivanje državne tajne, incident je organizovala obavještajna služba Srbije (BIA) a konačnu riječ o tome će dati nadležni organi Bosne i Hercegovine i Srbije.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button