Kultura i tradicija

U Galeriji ‘Preporod’ otvorena izložba ‘Sjene i sjećanja’ Aldemara Ibrahimovića

U Galeriji „Preporod“ otvorena je izložba „Sjene i sjećanja“ eminentnog crnogorskog umjetnika Aldemara Ibrahimovića.

Posjetitelji izložbe mogu uživati u 20 radova oslikana tehnikom ulje na platnu, zarononiti u ljepotu kulturne baštine grada Rožaja te vidjeti „Dokolicu“, ukradeni „Jesenji dan“, spoznati „Povratak“, primijetiti lijepe sjene „Tu oko nas“.

Izložba je proputovala širom Bosne i Hercegovini, a kraj postavke je priređen u Sarajevu, u Galeriji „Preporod“, baš tamo, kako kaže autor, gdje je prije deset godina imao izložbu.

– Na slikama uglavnom prikazujem ambijent i fragmente mjesta gdje sam rastao i živio. To je zadnjih desetak godina više nostalgično sjećanje. To su danas samo sjećanja na nešto čega više nema – kazao je u izjavi za Fenu Ibrahimović.

Podsjeća da je rođen i da je živio  u mahali  u Rožaju, koja je trebala biti pod zaštitom UNESCO-a. Trebala je, ali nije. Sa nostalgijom i vidnim ogorčenjem kaže da su za gotovo 40 godina uništili kulturno blago, što nebrigom, neznanjem ili nestručnošću.

– Nastojim na blag način da pokažem dio ljepote koja je u mojoj podsvijesti – ističe on i dodaje da je to njegov način borbe za očuvajne  kulturne baštine.

U tom smislu, dr. Melida Travančić je istakla da posjetitelji do 12. septembra mogu uživati u izložbi jer, tu su urbani pejzaži, moderna arhitektura, ali i tradicionalna kuća koja još uvijek postoji i u kojoj se odvija život, a zatim život, čovjek i svijet bivaju razlomljeni na nekoliko mikrosvijetova i prikazani kroz lice starice, majke ili starca, oca kao snažne metafore prolaznosti.

Ibrahimović priprema sličan ciklus, sa malo savremenijim pogledom, a izložbu će predstaviti u Njemačkoj.

Aldemar Ibrahimović, crnogorski akademski slikar član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1987.godine, član Sandžačkog udruženja likovnih umjetnika od 2011. godine, gostujući je profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

akos.ba

Povezani članci