Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > U džematu Hidaje promovirana knjiga “Snijeg u Damasku“

U džematu Hidaje promovirana knjiga “Snijeg u Damasku“

U nedjelju 13. januara 2019. godine u džamiji džemata Hidaje održana je promocija knjige “Snijeg u Damasku” autora Safet-ef. Pozdera.

U prijepodnevnim satima upriličen je  doček gosta Safet-ef. Pozdera, gdje mu je predstavljen rad i način rada džemata Hidaje iz Minhena. Članovi džemata Hidaje su Safet-ef. kazali osnovne informacije, način djelovanja i dosadašnje aktivnosti i rezultate rada džemata.

U popodnevnim satima pred velikim brojem prisutnih vjernika upriličena je promocija knjige “Snijeg u Damasku” autora Safet-ef. Pozdera. Promocija je otvorena učenjem Kur'ana, a ašere je proučio Nusret-ef. Hodžić, jedan od imama džemata. Na početku prisutne je poselamio mr.sc Damir-ef. Babajić, zahvalivši se svima koji su izdvojili svoje vrijeme i došli da zajedno se okoristimo ovom promocijom. Zahvalio se i autoru knjige na dolasku kao i na trudu i zalaganju na polju spisateljskog i drugog aktivizma.

U svom kratkom obraćanju mr.sc Damir-ef. Babajić je istakao važnost druženja s knjigom te vrijednosti knjige „Snijeg u Damasku“. Iako se knjiga okrzne o rat, ona nije o njemu, već daleko više o borbama koje vodimo u sebi, i u kojima brojni junaci u prelomnim trenucima naprave svoju hidžru i napuste loša djela i sveukupno vlastito zlo, rekao je u recenziji Edin Krehić. „I ja i on, stotine i hiljade sličnih, kroz medresanske, ili hodnike drugih životnih škola tražimo načine da popunimo naše prorijeđene safove. Da popunimo u njima prazna mjesta naših očeva, ali da time ne učinimo praznim svoja sopstvena. Ovo je roman jednog imama, to ga čini posebnim, ali ga ne ne određuje niti odrođuje od bilo koje druge pozitivne određenosti… Po svojoj strukturi, idejnosti, karakteru glavnih likova i simbolici njihovih sudbina i odnosa, ovo je muslimanski roman. Koji nije namijenjen za čitanje samo muslimanima nego i svim drugima koji vole čitati dobro štivo, napisao je Esad Bajić“ – istakao je Damir.

O knjizi je govorio autor Safet Pozder. On se na početku zahvalio džematu, imamima i organizatorima promocije. Izrazio je zadovoljstvo što se promocija održava u ovom džematu Hidaje. On je govorio o motivima knjige, načinu pisanja i doživljajima tema koje je obrađivao, te istakao da je to njegov satkani život od mladalačkih dana do sada. Knjigu je, kako navodi posvetio rahmetli babi, te na takav način želi da mu se zahvali za sve što je kao otac činio za njega.

Safet ef Pozder, rođen 1980. g., u Mostaru. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Od 2003.godine je na poziciji glavnog imama u MIZ-e Prozor. Objavljuje tekstove, kolumne i prijevode sa arapskog i engleskog jezika u Preporodu, Stavu, Al Jazeeri Balkans, te drugim printanim i elektronskim medijima. Objavio je zbirku hutbi “Otključajmo naša srca”, poemu “Ptica, a bijah Haris” i roman “Snijeg u Damasku”. Oženjen je i otac dvoje djece.

D.B.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top