Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > U Centru za kulturu na Dobrinji promovisana nova knjiga Kemala Čopre „Hadžibeg 3“

U Centru za kulturu na Dobrinji promovisana nova knjiga Kemala Čopre „Hadžibeg 3“

Nova knjiga sarajevskog pisca Kemala Čopre „Hadžibeg 3“, promovisana je u četvrtak, 2. novembra, u Centru za kulturu na Dobrinji pred velikim auditorijem.

Bilo je to drugo po redu druženje sa Čoprom i predstavljanje njegovog rada u Centru za kulturu Dobrinja, koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

Književno veče započelo je igrokazom između Uzeira Hadžibega i njegove Fate, nastavilo kroz razgovor o Čoprinoj književnosti i čitanje priča iz nove knjige, a završilo prodajom i potpisivanjem knjige u velikom broju.

„Nasmijana lica ljubitelja pisane riječi i pohvale mnoge, dokaz su da je književno veče prošlo izuzetno uspješno, te da u našem društvu nije upitan prolaz dobre književnosti, od vrste koja razgaljuje dušu i nasmijava je“, riječi su Borisa Lalića, moderatora književne večeri.

Starinski duh vratničke, ali i svih drugih sarajevskih mahala Kemal Čopra oživio je uz priču Uzeira Hadžibega, osamdesetogodišnjeg dede koji je „po stare dane“ odlučio postati pisac, a zapravo fiktivnog lika kojeg je stvorio.

Pripovjedajući kroz lik Hadžibega, simpatičnog tersli stanovnika iz bosanske mahale, ovaj bh. pisac za trenutak je vratio književnosti ono što joj pripada po prirodnom pravu, a to je da bude rado čitana i rado dijeljena sa drugima.

Treća knjiga mudrosti i dogodovština 80-godišnjeg dede Uzeira Hadžibega nedavno je ugledala svjetlo dana. Kao i prethodna izdanja, i ovo treće našlo se među najprodavanijim na najvećoj online biblioteci Amazon.

Nakon Sarajeva, Kemal Čopra će svoju novu knjigu promovisati i na Andrićevim danima u Travniku, te će gostovati i u gradskim bibliotekama u Kaknju i Maglaju,

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top