Vijesti iz zemlje

U 64. godini na Ahiret preselio Hasan Čengić

- Hasan Čengić je bivši predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i jedan od osnivača Strane demokratske akcije

Hasan Čengić, bivši predsjednik Sabora Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i jedan od osnivača Strane demokratske akcije (SDA), preminuo je u 64. godini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vijest o smrti Čengića u nedjelju ujutru potvrdili su iz Islamske zajednice u BiH.

Čengić je rođen 30. augusta 1957. godine u selu Odžak kod Foče, a završio je nekadašnji Islamski teološki fakultet, danas Fakultet islamskih nauka, u Sarajevu.

U procesu muslimanskim intelektualcima u Sarajevu 1983. godine osuđen je na deset godina zatvora, a odležao je pet po pravosnažnoj presudi za verbalni delikt.

Jedan je od osnivača SDA u kojoj je u periodu prije rata u Bosni i Hercegovini obavljao funkciju tehničkog, a zatim generalnog sekretara u Centrali stranke.

Od 1992. do 1996. godine bio je načelnik za logistiku izvan zemlje u Generalštabu Armije BiH. Od februara do decembra 1996. bio je zamjenik ministra odbrane Federacije BiH. U više navrata biran za federalnog i državnog zastupnika, navodi Preporod.

Čengić je dobitnik priznanja Zlatna značka Patriotske lige i Srebreni štit Oružanih snaga Republike BiH.

Akos.ba
Back to top button