Ekonomija

Turska halal ekonomija ima vrlo svijetlu budućnost

Prednosti halal proizvoda, usluga treba da se više afirmiraju u javnosti, kaže Mohammad Kabir Hassan

Halal ekonomija bilježi sve veći razvoj u svijetu smatra američki ekonomista Mohammad Kabir Hassan.

Većina “halal ekonomije” je u sektoru finansija, ali treba proširiti i nefinansijski dio, rekao je za Anadolu Agency Mohammad Kabir Hassan, ekonomista sa Univerziteta New Orleans.

To je ekonomija vrijedna 6 triliona dolara, ali većinu čine islamske finansije — oko 4 biliona dolara. Dakle, zaista moramo proširiti nefinansijski dio halal ekonomije.

Halal ekonomija je širi koncept, koji pokriva mnoge oblasti poput tekstila, kozmetike i medicinskih proizvoda, podsjetio je.

Prednosti halal proizvoda i usluga treba reklamirati ljudima, dodao je.

O turskom odnosu o halal ekonomij je rekao: “Turska halal ekonomija može biti neka vrsta uzora za ostatak muslimanskog svijeta.”

Također je rekao da Turska ima veoma raznoliku ekonomiju, izvozi hiljade proizvoda u 200 različitih zemalja,

Turska ima “bogatu istoriju” i “veoma dinamičnog lidera”, primetio je ekonomista i rekao: “Islamskom svetu zaista nedostaje vođstvo, nema baš mnogo lidera kao što je (turski predsednik Recep Tayyip) Erdogan.”

Spominjući novi ekonomski model zemlje zasnovan na investicijama, proizvodnji, zapošljavanju i izvozu, on je rekao da se model mora integrisati sa konceptom islamskih finansija i halal ekonomije.

„Moramo preći na finansiranje bez kamate“, dodao je on.

Kritikujući postojeće politike stare ekonomije, rekao je: „Kad god inflacija raste, vi povećavate kamatnu stopu. Da, obarate inflaciju, ali završavate i u recesiji.”

“I onda, opet smanjite kamatnu stopu, onda ekonomija ide gore, tako da je ovo privremeno rješenje.”

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button