Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Turci u Brčkom grade ekspo centar: Posao za 150 radnika

Turci u Brčkom grade ekspo centar: Posao za 150 radnika

Vlasti Brčko Distrikta ostvarile su saradnju s turskom opštinom Kayserim, najvećom industrijskom zonom u ovoj zemlji u kojoj radi oko 1.200 fabrika sa oko 70.000 radnika.

Kao rezultat te saradnje, turska opština će izgraditi ekspo centar u Brčkom za 70 do 100 svojih firmi i zaposliti najmanje 150 ljudi, rekao je Damir Bulčević, direktor nedavno održanog Biznis foruma i glavni koordinator Vlade Distrikta.

 Oni imaju namjeru realizovati jedan veliki projekat u Brčko distriktu. Sami početak tog projekta bila bi izgradnja ekspo centra za njihovih od 70 do 100 firmi. Takva dva ekspo centra će napraviti u svijetu – jedan u Brčko distriktu, drugi u Dubaiju, istakao je on, dodavši da je delegacija Distrikta prošle sedmice posjetila tursku opštinu.

Dodao je da su se tokom posjete uvjerili u njihove iskrene namjere i u njihovu snagu ekonomije, te naglasio da je to „početni korak u kojem bi sigurno oko 150 osoba našlo zaposlenje“.

Ponovio je da Brčko distrikt ima posebne privredne kvalitete i da može privući sjajne investitore, ali da je “na nama da budemo dovoljno mudri i pametni i da to iskoristimo”.

Najavio je da će polovinom januara naredne godine predstavnici ove turske opštine posjetiti Distrikt, te da će biti potpisan memorandum o saradnji i daljim aktivnostima.

– Vjerujem da je ovo pozitivna priča za Brčko distrikt i njegove građane, za mladi svijet koji će kroz ova nova radna mjesta imati mogućnost zaposlenja i ostanka u BiH, naglasio je on.

Inače, Bulčević je ovo rekao u petak, predstavljajući rezultate 1. Biznis foruma Brčko distrikta, koji je održan od 8. do 11. novembra.

Objašnjavajući zašto su zaključci saopšteni više od mjesec dana nakon završetka Foruma, on je rekao da je „počela priča u kuloarima da će ovo biti još jedna manifestacija koja je prošla tek onako, da se slika, da se Brčko distrikt pojavi u medijima nekoliko dana, i da nema nikakvih konkretnih rezultata“.

– Pošto smo na samom Biznis forumu već imali dogovorene konkretne zaključke i realizaciju određenih aktivnosti veoma brzo, znali smo da će one uslijediti u roku od dva-tri mjeseca. Zbog toga nismo htjeli izlaziti u javnost sa zaključcima, naglasio je Bulčević.

Prema njegovim riječima, konkretni rezultati sa Biznis foruma već sada su vidljivi, a kao jedan od primjera naveo je upravo projekat turske opštine.

(Otisak.ba/BiznisInfo)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top