Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Turci dobili dvije Amre Babić: Fatma Toru i Guler Dogru prve pokrivene načelnice u historiji Turske

Turci dobili dvije Amre Babić: Fatma Toru i Guler Dogru prve pokrivene načelnice u historiji Turske

Uživam što sam predsjednica sa hidžabom

Fatma Toru koja je izabrana za predsjednika općine ispred AK partije u općini Meram provincija Konya ističe kako uživa u tome što je predsjednica sa hidžabom.
Naglašava kako je i ona jedna od brojnih žrtava 28-og februara kada je morala dati otkaz kao državni službenik ističe da su u to vrijeme mogli samo sanjati da jedna žena sa hiđabom bude predsjenik općine.“ Zahvaljujući predsjedniku i njegovoj 12. godišnjoj vladavini sva vrata su nam otvorena. Premijer Erdogan je našem narodu ponovo ulio samopouzdanje. Tako da se naše samopouzdanje stalno povećavalo. Tako da sada možemo uraditi ono što prije nismo mogli ni zamisliti“ kaže Toru
„Zahvaljujući vladajućoj stranci sve više žena ulazi u politiku. Trenutno najveći broj poslanika ima AK partija. Ali nažalost u lokalnoj politici mali je postotak žena. Neke premijerove odluke, te njegova razmišljanja otvorila su nam put. Naravno nije dovoljno samo da bude žensko. Trebaju zasluge i iskustva. U tom smislu imamo 18. godišnje iskustvo. U ovom pogledu naša misija je veoma teška. Prvo kao žena a drugo kao osoba sa hiđabom povećava našu odgovornost za ispunjavanje ciljeva. Uz Allahovu pomoć trudit ćemo se da se najbolje borimo za koristi naroda. Na ovom putu cijela ekipa će nam pomoći“
„Trudit ćemo se još više“
„Da bi ubrzali reforma u implementaciji ciljeva 2023. Toru ističe: „kao općina Meram učinit ćemo sve za jaču i stabilniju Tursku. Ovo je petogodišnji mandat AK partije u Meramu. Emocionalnom inteligencijom, i ženskim stavom i stilom uložit ćemo sve napore za uspjeh. Veoma sam uzbuđena. Zahvaljujem se cijeloj Konyi“ kaže Toru

Preveo za Akos.bA: A. J.
Izvor: ensonhaber.com/turkiyenin-ilk-basortulu-belediye-baskani-secildi-2014-03-30.html

 

 

U Turskom stilu: Guler Ozavđi Dogru, žrtva 28 februara se vratila kao pobjednik lokalnih izbora
Predsjednica općine Hazro: Prvi put uživam zbog prednosti mog hidžaba

 
Nakon 28. februra mogli smo samo sanjati da jedna pokrivena žena bude predsjednik općine, ali to je sada nešto čime se ponosimo, govori Guler Ozavđi Dogru, pobjednički kandidat ispred kurdske partije BDP.

Nakon što je dva puta izbacivana sa univerziteta zbog mahrame Guler Ozavđi Dogru, izabrana je za predsjednika općine Hazro u provinciji Diyarbakir.

Guler Ozavđi Dogru je u toku svog studija na Univerzitetu Selćuk (fakultet za stručno obrazovanje) dobivala veći broj ukora i upozorenja te dva puta bila izbacivana sa fakulteta. Na lokalnim izborima pobjedila je za predsjenika općine Hazro ispred stranke Mira i Demokratije (BDP)

Prisjeća se teških trenutaka dok je bila student u Konyi na istoimenom Univerzitetu. Naglašava da su pokrivene studentice dosta patile u ovom periodu.

„Prvo sam bila izbačena iz razreda, zatim sa fakulteta, a onda sa kampusa. Faktički igrala sam ganje sa policajcima. Mjesec dana nisam mogla ući na fakultet. 1998. sam dobila opomenu, zatim mjesečnu, a nakon nje i šestomjesečnu suspenziju. Tako da sam godinu dana izgubila.prošla sam kroz težak period. Mjesec dana sam bila vrćana sa vrata fakulteta. To je bio veoma težak psihološki period. Taj period je bio toliko težak da smo pomislile da nikad nećemo moći biti državni službenici. Zato sam devet godina radila kod privatnika.

 

Kada su zabrane podignute odlučila sam postati državni službenik.” govori Dogru

Kaže da se dosta borila za prava pokrivenih žena, govoreći da su joj žene dale veliku podršku i da je ukidanje zabrane pobjeda demokratije.

Nakon 28. februra mogli smo samo sanjati da jedna pokrivena žena bude predsjednik općine, ali to je sada nešto čime se ponosimo. Naročito mi je čast da budem BDP-ov predsjenik općine jer ova stranka nastoji da sastavi ljude različitih etničkih vjerskih i drugih interesa. Naša država je veoma bogata u ovom aspektu. Drago mi je to što kao kandidat ispred BDP-a nosim hidžab kao zaštitu našeg islamskog identiteta.

 

„Ti si naša nada” govorile su žene

Naglašavajući da njena općina ima feudalnu strukturu, predsjednica Dogru nastavlja: „Prvi put uživam zbog prednosti mog hidžaba u državi. Naglašava da je ovo jedna velika nada za sve žene koje nose hidžab. Ovdje na putu ne možete vidjeti žene. Zato sam išla od kuće do kuće da se upoznam sa njima. Kada smo se upoznali rekle su mi: „Ti si naša nada”. Ako ti dođeš doći ćemo i mi, zajedno ćemo koračati. Ovo je prelijepo”.

 

Babić: Za svoju sudbonu moramo se sami boriti – Molila sam se Bogu za Erdoanovu pobjedu
 
Amra Babić, načelnica općine Visoko kazala je u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kako je sretna zbog pobjede Partije pravde i razvoja na lokalnim izborima u Turskoj, jer su ova partija i njezin predsjednik Redžep Tajip Erdoan dokazani prijatelji Bosne i Hercegovine.

Samo u Visokom, kaže Babić, Vlada Turske je uložila oko milion maraka u izgradnju doma zdravlja u kojima se sada liječi oko 10.000 ljudi, donirali su vrijednu opremu za lokalno komunalno preduzeće, a u fazi je i izgradnja sportsko-rekreativnog centra kojeg također finansira turska Vlada.

– Molila sam se Bogu da se desi Erdoanova pobjeda. Držala sam im palčeve – kaže Babić za NAP.

Ona objašnjava kako je za BiH velika stvar to što će u Turskoj narednih pet godina na lokalnoj vlasti biti načelnici i gradonačelnici iz AK Parti ali kako BiH ne treba očekivati da će njezine probleme rješavati turska Vlada. Ovu zemlju, dokazane prijetelje BiH, smatra ona, treba iskoristiti samo kao nekoga koji će BiH pomoći da određene prepreke lakše prevaziđe.

– Ne treba očekivati od premijera Erdoana i njegovih saradnika da vode našu politku. Mi sami moramo znati šta hoćemo, moramo imati svoje ciljeve i planove, a naklonost Turske prema nama trebamo iskoristiti samo da bi na putu razvoja i napretka išli brže – upozorava Babić.

 

Akos.bA/saff.ba/nap.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top