U FokusuVijesti iz zemlje

Tri godine od smrti Have Šljivić Dovadžija, pravda još na čekanju

Danas se navršavaju pune tri godine od pogibije Have Šljivić Dovadžija, dvadesetsedmogišnje majke dvoje maloljetne djece, koja je smrtno stradala u teškoj saobraćajnoj nesreći koja je desila u sarajevskom naselju Nedžarići prilikom prelaska ulice na pješačkom prelazu. Počinalac ove teške saobraćajne nesreće je vozač Golfa VI Semir Rastoder koji je u momentu udara pješakinje vozio brzinom od 103 km/h na dijelu saobraćajnice gdje je maksimalna brzina kretanja vozila ograničena na 60 km/h.

Dan nakon saobraćajne nesreće, osumnjičeni je pušten na slobodu što je izazvalo uznemirenje javnosti te je organizovan protestni skup na mjestu nesreće kako bi građani izrazili svoje nezadovoljstvo radom institucija za provođenje zakona.

Istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo je trajala više od šest mjeseci a optužnica je podignuta 28. oktobra 2014. godine. Suđenje optuženom Semiru Rastoderu je počelo 29. decembra 2014. godine nakon što se optuženi izjasnio da nije kriv.

Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu, koja je izrečena 15. oktobra 2015. godine, optuženi Rastoder je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina i 6 mjeseci.
Prilikom izricanja kazne, sudija Kantonalnog suda Jasenko Ružić je rekao: “Rastoder je propustio da se sa opreznošću približi raskrsnici i obrati pažnju na pješake te je time svjesno pristao na zabranjenu posljedicu i počinio krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa. Prilikom ocjene otežavajućih okolnosti, Sud je cijenio da se radi o vozaču koji je sklon kršenju saobraćajnih propisa, s obzirom na to da je zbog različitih prekršaja evidentiran čak 50 puta te je uzet u obzir i način izvršenja krivičnog djela odnosno činjenica da je vozio brzinom gotovo dvostruko većom od dozvoljene zbog čega ovo djelo ima obilježje umišljaja.”

U toku je postupak po žalbi, jer su se i odbrana i Tužilaštvo žalili na prvostepenu presudu, te se očekuje donošenje drugostepene presude na Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine.

Amar Dovadžija, Havin suprug za naš portal, u povodu treće godišnjice njene smrti kaže:
“Živimo u državi gdje lopovi, kriminalci, ubice šetaju ulicom bez ikakvih problema, a ljudi koji žive poštenim životom su problem. Od početka suđenja sam proživljavao sve i svašta i dan danas proživljavam, kako za počinjeno krivično djelo, tako i za naknadu štete. Od početka se radilo na zataškivanju, a ja najbolje znam kroz šta sam prolazio.”

“Molim Boga, Koji je najpravedniji Sudija, neka im svima sudi još ma ovom svijetu, našoj Havi podari Džennet, porodicama sabur, a mojoj Merjem i Sari uputu i lijepo zdravlje.” – zaključio je Amar.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button