Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Poučne priče > Tragična priča koja ima svoju poruku…

Tragična priča koja ima svoju poruku…

Nakon jedne završene bitke rekao je vojnik svom predpostavljenom komadantu: “Moj prijatelj se nije vratio iz bitke koja se skoro završila. Tražim od Vas komadante da mi dozvolite da ga odem potražiti i vidim šta je sa njim”.

Komadant odbija da mu dadne odobrenje i pojašnjava razlog, rekavši vojniku: “Ne bih volio da svoj život stavljaš u opasnost, zbog jednog čovjeka koji je vjerovatno  dosad već i ubijen.”

Ali i pored toga ovaj vojnik je otišao potražiti svog prijatelja ne dajući nikakvu važnost onome na šta ga je upozorio njegov predpostavljeni komandant. Nakon nekoliko sati on se vratio iz potrage za svojim prijateljem. Bio je jako ranjen tako da je njegov život bio doveden u pitanje, a u naručju je nosio mrtvo tijelo svoga prijatelja.

Njegov predpostavljeni komandant mu je rekao, ponosno i povišenim glasom diveći se svojoj procjeni za koju je mislio da je u pravu: “Zar ti nisam rekao vojniče da je tvoj PRIJATELJ već ubijen!!! Zato mi sada objasni zar je vrijedno to što si išao po mrtvo tijelo svoga PRIJATELJA, dovodeći u opasnost i svoj vlastiti život?”

Ovaj ponosni i iskreni vojnik mu je žalosno ali dostojanstveno odgovorio: “Komadante, kada sam pronašao svoga prijatelja, on je još uvjek bio živ i uspio je da mi kaže “BIO SAM UBJEĐEN, PRIJATELJU MOJ, DA ĆEŠ DOĆI PO MENE!”

Pravi prijatelj ti je onaj koji ti uvjek dođe, pa čak kada bi svi drugi otišli od tebe!

 

korisno.net

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top