Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > “The Other European Muslims: A Bosnian Experience” autora Fikreta Karčića AUDIO

“The Other European Muslims: A Bosnian Experience” autora Fikreta Karčića AUDIO

U organizaciji Gazi Husrev-begove biblioteke i Centra za napredne studije, u Sarajevu je predstavljena knjiga The Other European Muslims: A Bosnian Experience autora Fikreta Karčića.

Knjiga obuhvata jedanaest članaka objavljenih na engleskom jeziku u razdoblju između 1995-2010. godine. Članci su objavljivani u tri časopisa s kojima je autor sarađivao: Intellectual Discourse (International Islamic University Malaysia), Islamic Studies (Islamic Research Institute, Islamabad), The Islamic Quarterly (London).

Dva članka su objavljena kao poglavlja u knjigama o temi “Islam u Europi”. Knjiga je podijeljena u tri dijela koja odražavaju područja autorovog interesa: islamske nauke, islamski preporod i institucije u Bosni i Hercegovini, te historija muslimana Balkana.

Tim povodom u programu radija BIR, u ponedjeljak 22. februara gostovao je dr. Fikret Karčić.

Tokom razgovora o novoj knjizi dr. Karčić je, između ostalog, dao osvrt na zaključak VSTV BiH u vezi sa zabranom nošenja vjerskih simbola u pravosudnim ustanovama.

Dr. Fikret Karčić profesor je na Pravnom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Predsjednik Ustavnog suda IZ u BiH.

Radio BIR

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top