Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Tešnjaci unose optimizam u Agrokomerc: Kafa Emina i začin Vegedor se vraćaju

Tešnjaci unose optimizam u Agrokomerc: Kafa Emina i začin Vegedor se vraćaju

Kafa Emina ili začin Vegedor mogli bi ponovo postati dobro prepoznatljivi brendovi cazinske Krajine, nadaju se radnici Agrokomerca.

Optimizam se pojavio prije nekoliko dana kada je AC Food, odnosno AS grupacija, otkupila postrojenja za proizvodnju stočne hrane, pogone za preradu voća i povrća, kafe, te nekoliko skladišnih hala Agrokomerca za nešto više od tri miliona maraka, izvještava N1.

U ovom postrojenju će se nastaviti proizvodnja začina i prerada voća i povrća, dok prilično ruinirana hala i pogoni za proizvodnju stočne hrane ulaze u proces obnavljanja, obećavaju novi vlasnici. Napominju da su ovdje mašine ugašene prije 13 godina i da se mora pristupiti modernizaciji mehanizacije.

“Potencijal fabrike stočne hrane je 20.000 tona mjesečno. Po nekoj ekonomskoj logic najbolje je pribavljati sredstva što bliže fabrici. Potencijal u proizvodnji voća i povrća je blizu 1.000 tona i taj potencijal možemo otkupljivati ovdje iz Bužima, Cazina, Velike Kladuše, Bosanske Krupe”, kazao je Smail Korajlić, AS Group.

Koliko će radnika zaposliti u ovim postrojenjima ne mogu još precizirati. S obzirom da je u ovoj grupaciji nekoliko fabrika iz cijele BiH koje uspješno posluju, radnici Agrokomerca su ovaj put optimistični.
Od 75 radnika koji su zbog neisplaćenih plata tužili Agrokomerc, te poklopili hipotekom postrojenja za proizvodnju prehrambenog programa do sada je 68 prodalo svoje presude AS Groupu koje su garantovane notarskim ugovorom.

Radnici su odlučili da daju u otkup presude nakon što im je postalo jasno da od obećanja države da će im povezati staž i pokrenuti proizvodnju nema ništa, navodi N1.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top