Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Teska borba muslimana u Vojvodini (Novi Sad)

Teska borba muslimana u Vojvodini (Novi Sad)

“Allahove džamije grade i održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se je, na pravom putu.” (Et-Tevbe, 18)
 »إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّهِ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلاَةَ وَآتَى الزَّكَاةَ
وَلَمْ يَخْشَ إِلاَّ اللّهَ فَعَسَى أُوْلَئِكَ أَن يَكُونُواْ مِنَ الْمُهْتَدِينَ«

Projekt izgradnje džamije (mesdžida) u Vojvodini (Adice) traje već nekoliko godina, ali jos nije finaliziran. Uzrok tome su problemi i nedaće sa kojima su se susreli dotični mještani pri ovom plemenitom podhvatu.
Inicijator ovog projekta je predsjednik islamske zajednice u Vojvodini Sami Tatari. Mjesto za izgradnju džamije je poklonio jedan mještanin, koji je također učesnik tog projekta, ali želja mu je da ostane anoniman. Vlasti i mijesni Srbi su se usprotivili ovom projektu. Počeli su napadi i stroge prijetnje upućeni Muslimanima Vojvodine.

Srbi se izjašnjavaju tako da u mjestu Adice postoji samo srpsko stanovništvo i ne priznaju da tu žive i Muslimani. Najglasniji protivnici ovog projekta su oni Srbi koji su nakon genocida u BiH došli u ovo mjesto.

Muslimani Novog Sada su bili često napadnuti i diskriminirani te na razne druge načine zlostavljani od strane Srba.

Ova mržnja prema Muslimanima u Novom Sadu je naročito izražena poslije agresije nad Bošnjacima i Muslimanima bivše Jugoslavije.

Situacija Muslimana u Novom Sadu je specifična i teška, te je to jedna opširna tematika.
Allah dž. š. u Kur'anu vezuje džamije za Svoje Uzvišeno Ime, pa kaže: masadžidellah (Allahove džamije);
»وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّن مَّنَعَ مَسَاجِدَ اللّهِ أَن يُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ وَسَعَى فِي خَرَابِهَا أُوْلَئِكَ مَا
كَانَ لَهُمْ أَن يَدْخُلُوهَا إِلاَّ خَآئِفِينَ لهُمْ فِي الدُّنْيَا خِزْيٌ وَلَهُمْ فِي الآخِرَةِ عَذَابٌ عَظِيمٌ«

“Ima li većeg nasilnika od onoga koji brani da se u Allahovim džamijama ime Njegovo spominje i koji radi na tome da se oni poruše? Takvi bi trebalo da u njih samo sa strahom ulaze. Na ovom svijetu doživjeće sramotu, a na onom svijetu patnju veliku!” (El-Bekare, 114)

 

Zbog nemogućnosti dobijanja građevinske dozvole za izgradnju džamije, primorani su da objekt grade sa izgledom kuće, za koju su uspjeli dobiti svu dokumentaciju. Objekt se sastoji od dva sprata, koji će se koristiti kao muški i ženski mesdžid. Da bi se moglo ovdje klanjati potrebno je još: prozori, vrata, struja, voda … itd. To je prva džamija – mesdžid u mjestu Adice.

 

U mjestu Adice u Novom Sadu ima preko 2000 Muslimana od kojih su mnogi raseljena lica iz svih dijelova bivše Jugoslavije. Ukupan broj Muslimana u cijeloj autonomnoj pokrajini Vojvodini iznosi oko 30.000. Oni financiraju ovaj projekt koliko mogu, ali zbog teškog financijskog stanja nestalo im je sredstava da dovrše ovaj projekat. Da bi se radovi priveli kraju potrebno je još mnogo sredstava i truda.

 

Džamije podižu i održavaju oni koji vjeruju u Allaha i Sudnji dan, što znači da ondje gdje ima džamija – tu ima i muslimana. Muhammed a.s. je rekao: “Ko sagradi džamiju radi Allaha (postizanja Njegovog zadovoljstva), Allah će njemu sagraditi kuću u Džennetu.”

(Prenose El-Buhari, Muslim, Et-Tirmizi, Ibn Madže i Ahmed)

 

U drugoj verziji ovog hadisa Allahov Poslanik, alejhisselam, je rekao: “Ko sagradi džamiju, u kojoj će se spominjati Allahovo ime, Allah će njemu sagraditi sličnu u Džennetu.”
(Prenose En-Nesai, Ibn Madže i Ahmed)

 

Upućujem apel za pomoć svim Muslimanima koliko su u mogućnosti da pomognu ovaj plemeniti projekt u ime Allaha swt.

Za informacije obratite se na sljedeći e-mail: [email protected] ili na Broj Telefona: +(43) 664 498 49 49.

 

{youtube}o8gkJ26CUFU{/youtube}

{youtube}kc98jLSPsv4{/youtube} 

{youtube}CDmmL8mn4Wo{/youtube}

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com