Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Tariq Ramadan: Obavljati namaz znači biti pravi vjernik

Tariq Ramadan: Obavljati namaz znači biti pravi vjernik

Ramazan je škola života, a obavljanje namaza temelj bez kojeg nema prave vjere, kaže u 15. nastavku Ramazanske hronike dr. Tarik Ramadan vodeći islamski učenjak u Evrop.

– Do sada smo govorili o životu Muhammeda a.s. nastojeći razumjeti njegov put kako bi ga slijedili. Spomenuli dva osnovna principa vjerovanja: tevhid – vjerovanje u jednog Boga, i Kur´an. Danas ćemo spomenuti da vrlo brzo u Kur´anu nailazimo na objavu ajeta o obavljanju namaza, dnevne molitve – kaže dr. Ramadan.

Prema njegovim riječima, namaz je bio sastavi dio vjere od samog početka, iako nije odmah biti propisano obavljanje pet dnevnih namaza.

– Ako želiš da se približiš Bogu moraš obavljati namaz. Pri tome je namaz je na prvom mjestu svjedočenje i zahvala. To je znak tvoje ljubavi, dolaziš na sastanak sa Allahom. Kako se i u Kur´anu kaže: „O ti pokriveni, ustani jedan dio noći i namaz obavljaj!“ Zašto je ovo važno? Kako god je Allah iz svoje milosti nama poslao Kur´an, On od nas očekuje da Mu dođemo kroz naše namaze – kaže dr. Ramadan.

U tome, kako ističe, moramo biti disciplinirani, jer se i u Kur´anu tačno navodi:“Zaista je namaz tačno propisana dužnost u tačno određeno vrijeme!“

– Nema duhovnosti bez discipline, zato moramo organizirati naše vrijeme i izvršavati obavljanje namaza – ističe dr. Ramadan. On spominje mišljenje dvojice velikih islamskih učenjaka Ahmeda ibn Hanbela i Šafije o riječima  Poslanika a.s.: „Između čovjeka i nevjerstva stoji ostavljanje namaza!“

Za Hanbela, ukoliko čovjek ne obavlja namaz nije musliman, dok je Šafija smatrao i priznavao da je namaz obaveza koja se mora izvršiti, ali čovjek ostaje musliman i ako ga ne izvršava, jer vjeruje da nema drugog Boga sem Allaha i da je Muhammed Božiji poslanik.

– Iz ovoga razumijemo važnost namaza. To je komunikacija i to je je jedina propisana obaveza objavljena dok Poslanik a.s. nije bio na Zemlji, jer je uzdignut na Miradž kako bi dobio objavu o namazu – dodaje dr. Ramadan.

Ono što, kako ističe, često susrećemo danas je da ljudi poste, ali ne klanjaju.

– Neki poste i klanjaju samo tokom ramazana, a zatim sve to napuštaju. Moramo razumjeti da je mjesec ramazan škola i putovanje za ostatak našeg života. Tako da još jednom naglašavam, ako priznajemo i svjedočimo postojanje samo jednog Boga, ako prihvatamo objavu koja nam je poslana preko Muhammeda a.s., obavljati namaz znači biti vjernik i biti blizu Allaha – zaključuje dr. Ramadan poručujući: „Nikada ne zaboravite onima koje volite reći da ih volite!“

 

nap.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com