Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bošnjaci u Münchenu Maršom mira odali počast žrtvama genocica u Srebrenici

Bošnjaci u Münchenu Maršom mira odali počast žrtvama genocica u Srebrenici

U organizaciji bošnjačkog džemata Fedžr, Bošnjaci u Münchenu i ove godine veličanstvenim Maršom mira odali su počast žrtvama genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Kolona od nekoliko hiljada ljudi, bila je predvođena imamima bošnjačkih džemata bavarske prijestolnice. Nakon komemorativnog skupa, obavljena je dženaza u odsustvu.

München, 14. juli 2014 – Nakon jučerašnjeg dvosatnog marša kroz centar grada, održan je komemorativni skup sa prigodnim programom u velikom parku Theresienwiese. Učesnicima su se obratili Izet ef. Bibić, imam džemata Fedžr kao i predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, Edin Atlagić. Oni su sa posebnim akcentom ukazali na požrtvovanost majki Srebrenice, Žepe i Višegrada u borbi za istinu i pravdu. „Bošnjaci u Münchenu su i ovoga puta dokazali visoku svijest, čvrstu povezanost sa domovinom kao i umijeće i znanje u obilježavanju ovog za Bošnjake značajnog i povijesnog datuma“, kazao je tom prilikom Atlagić.

Broj učesnika na sada već tradicionalnom Maršu mira u bavarskoj prijestolnici ponovo je nadmašio prethodnu godinu. Kolonu je osiguravala policija koja je istakla visoki nivo organizacije i dostojanstven karakter ovog skupa.

 „Srebreničku dovu“ u završnom dijelu programa proučio je imam džemata Tevhid Mirzet ef. Džafić, nakon čega se kolektivno pristupilo klanjanju dženaze u odsutvu.

Slični skupovi održani su i prethodnog dana u njemačkim gradovima Offenbach i Bielefeld. Dok je u svim džematima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj održano dostojanstveno obilježavanje Dana Genocida u Srebrenici.

 

Islamska Zajednica Bošnjaka u Njemačkoj – Mešihat

Akos.bA
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top